Ostravak zazářil jako v květnu Věci veřejné

16.10.2010 21:02

Kometou na politickém nebi se v komunálních volbách v Ostravě stalo Hnutí Ostravak. Nové politické uskupení ztrácelo v závěru sčítání jen dvě procenta na druhou ODS.

Ostravak zazářil jako v květnu Věci veřejné

Znečištění životního prostředí se stalo v Ostravě podle očekávání jedním z klíčových témat komunálních voleb. Vsadilo na něj Hnutí Ostravak, které se profilovalo jako sdružení občanů, nikoli politiků. „Využili květnových výsledků do Sněmovny, když na příkladu Věcí veřejných poznali, že lidé mohou volit i jiné než zavedené strany," uvedl politolog z VŠB v Ostravě Tomáš Jarmara ve volebním vysílání Českého rozhlasu.

Hnutí Ostravak spoléhalo na řadu veřejně známých lidí, jako například na lékařku Evu Schallerovou, která se do povědomí Ostravanů dostala svým dlouholetým bojem za lepší ovzduší. „Volba pro Ostravaka byla i výrazem určité míry patriotismu. Tady je tendence volit ty, kteří to s Ostravou myslí dobře," podotkl Jarmara k téměř šestnáctiprocentnímu volebnímu zisku Ostravaka.

V Ostravě propadly vládní strany, ČSSD si bude vybírat

S tím ostře kontrastují necelá dvě procenta, která si v Ostravě připsala vládní strana Věcí veřejných. „Kampaň Věcí veřejných v Ostravě byla vyloženě amatérská," hodnotil politolog. Žádnou díru do světa neudělala ani další koaliční strana TOP 09, která překročila jen šest procent. „Výsledek není valný i proto, že její kandidát na primátora Aleš Juchelka v předvolebních debatách vypadal, že nemá moc povědomí o fungování státní správy," poukázal Jarmara.

Suverénní vítěz ČSSD si tak bude moci vybrat koalici s jednou ze tří vcelku rovnocenných stran - ODS, Hnutí Ostravak a KSČM. „Na krajské úrovni ČSSD spolupracuje s komunisty a vůbec jí to neublížilo. Ale dosavadní primátor Petr Kainar, bývalý chartista, by pro takovou koalici zřejmě nebyl. Mohl ji už vytvořit v minulosti a přesto upřednostnil ODS," připomněl politolog.

Janáčková postoupila za to, že slíbila pravdu a přiložila zápalky

V senátním obvodu Ostrava - město postoupili do druhého kola nezávislá Liana Janáčková a kandidát ČSSD Antonín Maštalíř, které nedělilo ani jedno procento. Druhý v pořadí vytěžil z toho, že pravicoví voliči tříštili hlasy mezi kandidáta ODS Lukáše Ženatého a Tomáše Čermáka z TOP 09, kteří by dali dohromady víc než kterýkoli z obou postupujících.

Postup Janáčkové překvapivý není, protože jde o velmi populární političku. Do voleb šla se sloganem „Budu vždy mluvit pravdu" a v jeho podtextu znělo, že hlavně o sociální politice. „Janáčková měla volební skládačku, v níž byly vedle volebního programu vloženy i zápalky. Pokud si to spojíte se žhářským útokem ve Vítkově, tak je to hodně podivné. Xenofobní kampaň tady na část voličstva zabírá," uzavřel politolog Jarmara.

K věci:

Rozezlení Ostravaci se valí k Moravcovi. Sledují stopu VV 

V Ostravě se formuje nové hnutí. Jsou v tom Věci veřejné? 

Ostravský Moravec: O harmonickém manželství a škůdci Bursíkovi 

Foto: archív

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…