Jihočeská katastrofa ODS: Nejen budějovický Thoma...

17.10.2010 13:08

Většina starostů jihočeských měst, ať už okresních, tak i těch menších, ve svých funkcích zřejmě skončí. Mnohde je tedy nahradí vítězové a často jejich kritici, a to nejen v těch největších městech jako jsou České Budějovice.

Jihočeská katastrofa ODS: Nejen budějovický Thoma...

Sociální demokraté ovládli volby především v okresních městech na jihu Čech. ČSSD zvítězila v Táboře, v Jindřichově Hradci, Prachaticích, Českém Krumlově ale také i v Písku.

Vítězství nad modrými

„Je to pro nás skvělá zpráva, zvítězit ve městě, které bylo dlouhá léta takzvaně „modré". Teď nás čeká největší práce, vyjednávání, složení nějaké koalice," řekl ParlamentnímListům.cz lídr vítěze, a možný budoucí starosta Písku, právník Ondřej Veselý (ČSSD), který pracoval jako asistent bývalého poslance za sociální demokracii Karla Kratochvíleho. Veselý patřil doposud k nejhlasitějším opozičním zastupitelům.

V Táboře by jedinou ženu na postu starosty ve velkém městě na jihu Čech Hanu Randovou (ODS) mohl nahradit někdo jiný. Kdo to bude, není zcela jisté. Vše záleží na tom, jak dopadne radniční koalice. Pokud by však vítěz, tedy ČSSD šel do koalice s druhou ODS a sdružením Tábor2020, které skončilo jako třetí, mohla by první dáma Tábora po dohodě na svém místě setrvat.

Čtěte také:
Špinící letáky nezabraly, Liberec čeká změna

„Vše teď záleží na dalších okolnostech, dohodách, či nedohodách. Ukážou to příští dny a týdny," řekla Randová.

Do čela radnice by se ale za vítěznou stranu mohl dostat zastupitel a poslanec za ČSSD, který byl před časem místostarostou Jan Babor. Protože ale nebude nejspíš chtít skloubit práci poslance a starosty, mohl by případně přenechat post lídrovi kandidátky Emilu Nývltovi.

Oranžové Prachatice

V Prachaticích rovněž modrou barvu nahradila oranžová, a protože současný starosta Jan Bauer (ODS), který je zároveň poslancem, se už nechtěl ucházet o post starosty, stejně by jím nebyl. Do čela města tak nejspíš usedne lídr kandidátky sociální demokracie Jan Klimeš, který získal ve městě nejvíc hlasů.

Zajímavá povolební vyjednávání budou i Českém Krumlově. Ve volbách tam s 23 procenty hlasů zvítězila ČSSD. Do zastupitelstva se ale dostalo ještě dalších sedm politických stran.
Současný starosta za ODS Luboš Jedlička to má tedy nejspíš spočítané, i když ještě před volbami byl „uzurpován" svou vlastní stranou, která ho posadila až 17. místo kandidátky, tedy nevolitelné. Do zastupitelstva se ale dostal.

Starosta se určitě změní i v Jindřichově Hradci. Současného modrého Karla Matouška, nahradí nejspíš někdo z ČSSD. Mohl by to být bývalý velitel vojenských záchranářů Stanislav Mrvka (ČSSD), který je blízkým přítelem jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly.

Sociální demokracie však nevyhrála například ve Strakonicích, kde však nevyhrála ani ODS. Zvítězilo zde uskupení Slušnost a jistoty za Strakonice, pod vedením starosty Pavla Vondryse, který spolu s místostarostou Pavlem Pavlem před časem odstoupili a byli vyloučeni z místní ODS. Vondrys má teď velké šance v křesle starosty se udržet.

Thoma porazil „svou“ ODS


Podobně paradoxní situace je v krajském městě v Českých Budějovicích. Zde by mohlo platit heslo - kdo se směje naposled, ten se směje nejvíc. Vyhrálo totiž Hnutí Občané pro Budějovice, vedené exprimátorem Jurajem Thomou (na snímku), kterého vyštípala jeho tehdy vlastní strana ODS a s nímž nakonec odešla většina zastupitelů, aby založila nové hnutí. To získalo 26,27 procenta hlasů, ČSSD 16,79 a ODS 14,89 procenta hlasů. Za nimi až skončili KSČM a TOP 09. Kdo tedy tady složí koalici, je otázkou. „Nechme se překvapit, ale s některými zrádci to určitě nebude," prohlásil po volbách lídr hnutí a exprimátor Juraj Thoma.

To by ale znamenalo, že do holportu s ODS ani ČSSD by Hnutí Občané pro Budějovice nešlo, protože z obou táborů právě zaznívaly hlasy pro odvolání Thomy. Ten už před časem sdělil, že by se mohl v případě vítězství dát do koalice s TOP 09 případně s další stranou.

ČSSD ale vyhrála třeba i v menších městech, jako je Veselí nad Lužnicí, v Sezimově Ústí na Táborsku, nebo třeba ve Volyni na Strakonicku a v Nové Bystřici na Jindřichohradecku. Tady sociální demokracie získala neuvěřitelných 51,58 % hlasů. Právě odtud pochází jihočeský hejtman Zimola, který zde byl deset let starostou a nyní je i členem zastupitelstva.

Více:

Exprimátor Thoma: Chtějí mě úplně zničit 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…