ČSSD v Brně s převahou vyhrála, obává se ale odplaty

17.10.2010 13:38

Hra na kočku a myš. Tak se dá zatím nazvat první koaliční dohadování o složení vedení ve druhém největším městě republiky. Kontakty mezi Romanem Onderkou, současným primátorem Brna, a jeho protivníkem Robertem Kotzianem z ODS, který je starostou městské části Bohunice, se uskutečnily už v noci. Ale bez náznaku výsledku.

ČSSD v Brně s převahou vyhrála, obává se ale odplaty

Historie se totiž v mnohém opakuje a nyní vítězná ČSSD se musí nutně obávat toho, co provedla při posledních volbách tehdejšímu vítězi, tedy ODS. Modří tenkrát sice zvítězili s více než desetiprocentní převahou, ovšem druhá sociální demokracie spojila své síly se Stranou zelených a lidovci, a ODS vyšachovala ze hry.

A to stejné může nyní potkat ČSSD, která má nad druhou ODS sice převahu necelých deset procent, ale ta jim může čtyři roky starý políček vrátit spojením s třetí TOP 09. (Počet mandátů podle výsledků voleb v Brně: ČSSD 19, ODS 14, TOP 09 9, KDU -ČSL  6, KSČM  4, SZ 3)

SLEDUJEME povolební vývoj ve velkých městech

„Koaliční jednání se teprve rozbíhají a budeme se bavit postupně se všemi stranami podle toho, jak dostaly od voličů hlasy, mimo KSČM. S těmi rozhodně ne," uvedl Roman Onderka (na snímku nahoře s hejtmanem Haškem, jak čekají na výsledky voleb) s tím, že se bude bavit i se zelenými. Ti byli na radnici v Brně v poslední době už jen trpěným a velmi nechtěným partnerem.

Se všemi, jen s komunisty nikdy

Ve stejném duchu hovoří i Robert Kotzian. „Budeme jednat se všemi demokratickými stranami, ale s komunisty ne," řekl za poražené Kotzian, který je rád, že uspěl hlavně ve svém volebním obvodě.

Onderka však zároveň dodává: „Vítězství sociální demokracie je v Brně historicky nejsilnější a rozhodně bude znamenat pro příští práci ve městě i citelné změny. Mimo jiné i to, že koalice bude složena z méně než čtyř subjektů." Přeloženo do normálního jazyka to tedy znamená: K domluvě si vystačíme pouze tři - tedy ČSSD, ODS a TOP 09.

Ovšem stejně tak může uvažovat ODS, která se může s TOP 09 domluvit sama. Nicméně pohodlná dvoukoalice bude zřejmě nejjednodušším způsobem, který se v Brně vytvoří. Oba političtí rivalové se navíc navzájem dobře znají, tykají si a zřejmě si i přes odlišné politické názory rozumějí. (Viz snímek dole, který zachycuje rozhovor Onderky a Kotziana v sobotu v noci.) Alespoň v hodnocení Strany zelených v Brně.

Z odpoledního vyjádření obou lídrů vyplývá, že případné politické partnery oslovují oba.

Foto: autor

Více:

Onderka u Moravce: Orloj falu podobný není. Kontroloval jsem to ve sprše 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …