V ODS to vře. Proč dávat zelenou velké koalici? To nás pohřbí

18.10.2010 20:17

Povolební vyjednávání v druhém největším městě republiky Brně ukazuje na spory uvnitř ODS. Část brněnské ODS chce vládnout s ČSSD. Ta druhá se obává, že by spojení se sociální demokracií stranu výrazně poškodilo jak před druhým kolem senátních voleb, tak za další 4 roky.

V ODS to vře. Proč dávat zelenou velké koalici? To nás pohřbí

Šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka podle zdroje blízkému brněnské ODS rozeslal straníkům interní dopis, ve kterém varuje před spojením se sociálními demokraty na brněnské radnici.

Devět ze čtrnácti zastupitelů ODS totiž nepodpořilo nabídku vytvořit pravostředovou koalici s TOP09 a lidovci. To by fakticky znamenalo podpořit v primátorském křesle dosavadního Romana Onderku z ČSSD.

"De facto se ODS vydala na cestu, jak nemít primátora a hrát v Brně druhé politické housle a je zcela lhostejno, jestli by ODS měla v projektu velké koalice 4 nebo 8 radních. Ten kdo dělá reálnou politiku tak ví, že je také výrazně o symbolech a v tomto případě je symbolem post primátora. Kdo z Vás by dovedl vyjmenovat například většinu radních v kraji," ptá se spolustraníků Kadrnka v dopise, který má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici.

S ČSSD za 4 roky nemáme šanci

Podle Kadrnky by velká koalice na brněnské radnici měla zásadní vliv na celou ODS a tento krok by jí poškodil i v očích voličů před druhým kolem senátních voleb v celé republice.

"Středopravý projekt v čele s primátorem Robertem Kotzianem naopak znamená, že brněnská ODS je ještě schopna být lídrem na pravici a být tmelícím prvkem, který umí dát dohromady většinu, která dostala mandát od voličů. ODS se stává politickým lídrem. Realizace tohoto projektu nám dává naději zvítězit v komunálních volbách v městě Brně a v jejich městských částech za 4 roky," apeluje na brněnské straníky Kadrnka.

"Velkou koalicí legitimizujeme ČSSD a říkáme, jak bylo vedení města dobré a jak byl Roman Onderka špičkový primátor. Odpověď na otázku, jaký postoj je pro ODS politicky korektní, nechám na každém z Vás," píše šéf krajské ODS a vyzývá klub zastupitelů, aby ještě celou situaci přehodnotil.

Sám volební lídr ODS v Brně Jiří Kotzian ParlamentnímListům.cz potvrdil, že zatím žádná koalice není uzavřena.



Sociální demokraté získali v Brně 19 mandátů, druhá ODS má 14 křesel. TOP 09 v brněnském zastupitelstvu obsadila devět křesel a lidovci šest. Do zastupitelstva se dostali také zelení se třemi mandáty a komunisté se čtyřmi.

Brno má 55 zastupitelů. Budoucí koalice bude tedy potřebovat minimálně 28 zastupitelů. Tu by sociální demokraté se svými 19 zastupiteli a devíti příznivci velké koalice z ODS dali dohromady. Znamenalo by to ale štěpení a rozkol v ODS. ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by dali dohromady většinu s 29 zastupiteli.

"Věřím, že v Brně zvítězí zdravý rozum a politika nad kšefty. Dejte najevo svou podporu Robertovi Kotzianovi, aby vyjednal pro ODS projekt, s kterým se jako lídr plně ztotožňuje. Věřím pravicovému Brnu," uzavřel Kadrnka.

Podobná situace by mohla nastat i v Praze. TOP09 zvítězila, ale druhá ODS se třetí ČSSD by na magistrátu mohla utvořit většinovou koalici.

Související:
Brněnská ODS v hádkách. Velká koalice s Onderkou všem nevoní
VOLBY: Seznam zastupitelstev statutárních měst
Sledujeme povolební vyjednávání na radnicích ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …