Inventura kmotrů ODS: Jak dopadli u vás doma?

19.10.2010 9:31

Předseda ODS Petr Nečas kdysi zmínil, že strana se očistí od stranických bossů, kteří ovládají především regiony. Díky nim prý strana ztrácí hlavně ve volbách. Jenže podle Nečase návrat důvěryhodnosti ODS bude běh na dlouhou trať.

Inventura kmotrů ODS: Jak dopadli u vás doma?

ODS ztratila v nynějších komunálních volbách hlavně velká města, kde dosud měla silné slovo jak strana, tak právě její kmotři, aneb vlivní podnikatelé a politici.

Protest voličů proti šedým eminencím politiky byl nejvíce vidět na případu Českých Budějovic nebo Liberce. Právě v Liberci za debakl už nabídl hlavu primátor Jiří Kittner.

Pokud ale opravdu Nečas myslel svá slova vážně a bude chtít i nadále „novou ODS", bude pravděpodobně do budoucna ještě více tlačit na vyvození personálních odpovědností v jednotlivých městech.

Které oblastní bosse komunální volby oslabily a kterým vliv zůstal? Zabýval se tím deník Blesk.

Chomutov: Alexandr Novák (ODS)  - Chomutovský exsenátor je podle Blesku stále ještě obviněný z přijetí rekordního úplatku ve výši 43 miliónů. Proto zřejmě není nadšený z toho, že ODS v Chomutově drtivě prohrála. Už nemá takový vliv jako kdysi a jeho působení brzy oslabí ještě více.

Teplice: Petr Benda (ČSSD) - Přítel Jiřího Paroubka ostrouhal. „Nejdřív ho voliči vykřížkovali při volbách do Sněmovny, teplickou radnici opět ovládla ODS a Benda bude řadovým zastupitelem," připomíná k němu deník. Podle Blesku tak vliv Bendy brzy oslabí.

Ústí nad Labem: Patrik Oulický (ODS) - Oslabil. Ústecký podnikatel, který proslul svou nehoráznou černou stavbou. Vítězná ODS v Ústí asi skončí v opozici, ze zastupitelstva zmizí jeho přítel Petr Gandalovič.

Liberec: Radim Zika (ODS) - Jeho působení je oslabeno. ODS propadla a exprimátor Jiří Kittner už oznámil rezignaci. Vítězné hnutí Liberec bčanům chce společně s unií pro sport a zdraví změnit poměry v oblasti.

Plzeň: Roman Jurečko (ODS) - Vliv Jurečka zůstává. Plzeňský restauratér, přítel ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a místostarosta plzeňské ODS podle Blesku slaví. ODS totiž v Plzni těsně vyhrála.

České Budějovice: Pavel Dlouhý (ODS) - Kníže z Hluboké, jak se Dlouhému přezdívá, pomohl údajně pádu ODS na radnici. ODS tady skončila třetí a tak je nabíledni, že Nečas bude asi žádat hlavu lídra kandidátky Martina Kuby. Podle Blesku tak vliv Dlouhého oslabí.

Praha: Tomáš Hrdlička (ODS) a Roman Janoušek - Vliv obou mužů oslabil. Hrdlička se do zastupitelstva nedostal, zůstávají ale stále jeho spolupracovníci jako Milan Richter a další. Janoušek prý nebude mít takový vliv na dění v hlavním městě, neboť odchází jeho přítel Pavel Bém.

Praha: Ivo Rittig (ODS) - Jeho vliv oslabil. Kdysi měl vliv na ministerstvo dopravy a to hlavně v době, kdy na něm „ministroval" Petr Bendl z ODS. Jenže Vít Bárta z Věcí veřejných se ho zbavil, takže se nyní snaží dostat na ministerstvo průmyslu.

Ostrava: Daneš Zátorský (ODS) - Ten si nepohoršil. V Ostravě drtivě bodovala ČSSD, na radnici se ale vytvoří zřejmě velká koalice ČSSD s ODS, takže si tu občanští demokraté udrží vliv. Zátorská podle Blesku má ale vazby i na ministra životního prostředí Pavla Drobila.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…