Věci veřejné se staly rozbuškou v koalici, míní Pehe

20.10.2010 6:51

Komunální selhání Věcí veřejných je nutné poměřovat s jejich překvapivě dobrým výsledkem v jarních volbách. Proto nejmenší vládní stranu čeká nestabilita, která může oslabit koalici, píše politolog Pehe pro Deník Referendum.

Věci veřejné se staly rozbuškou v koalici, míní Pehe

Zcela jinak než některá česká média a politici nahlíží na výsledky komunálních voleb politolog Jiří Pehe. Za triviální považuje hlavně závěry, že volby skončily vítězstvím nezávislých kandidátů nebo že z politických stran si v celkovém počtu mandátů nejlépe počínala ODS. „Pro celostátní politiku mají vypovídací hodnotu jen výsledky ve velkých městech, kde vzorce hlasování více připomínají hlasování do Poslanecké sněmovny," tvrdí Pehe.

Z vládních stran ho zaujal především nezdar Věcí veřejných, ačkoli jejich předseda Radek John si pochvaluje mnohonásobný nárůst mandátů ve srovnání s rokem 2006. „To, co je skutečně důležité, jsou výsledky VV ve srovnání s výsledky jarních voleb do Poslanecké sněmovny. Jakkoliv se v takovém srovnání měří dvě různé věci, přesto je jasné, že strana, která získala v jarních volbách více než deset procent hlasů, a je členem vládní koalice, zaznamenala drtivou porážku ve volbách komunálních, když zcela propadla ve velkých městech," uvádí politolog.

VV i TOP 09 doplatily na nižší počet a jiné složení voličů

Vyvozuje z toho, že se Věci veřejné staly rozbuškou ve vládní koalici, protože jejich totální selhání je nutné poměřovat překvapivě dobrým výsledkem v jarních volbách do Sněmovny. „Právě proto, že úspěch v jarních volbách je v případě této strany hlavním měřítkem pro posuzování jejích výsledků ve volbách komunálních, je jasné, že véčkaře čeká sebezpytování a vnitřní nestabilita, která může vyústit do oslabení celé vládní koalice," odhaduje Pehe.

Slova chvály nemá ani pro TOP 09, která sice zvítězila v Praze, ale od konkurenta ODS se čekalo víc než vítězství v několika málo městech. „Jak VV, tak TOP 09 samozřejmě hodně utrpěly tím, že ke komunálním volbám přišli voliči v menším počtu a v jiném složení než k volbám do Sněmovny," podotýká politolog s tím, že po relativním neúspěchu v komunálních a senátních volbách se těmto stranám nemusí podařit motivovat mladé voliče z internetové generace stejně jako na jaře 2010.

Ve statutárních městech byly volby částečně i referendem o vládní politice

Na neúspěchu koaličních stran prý nic nemění ani to, že ODS získala v celkovém součtu všech rozdělených mandátů o několik desetin procenta více mandátů než druhá ČSSD. „Z hlediska centrální politiky to nic neznamená, snad kromě toho, že je ODS na místní úrovni o něco lépe zabydlená než ostatní strany," vysvětluje Pehe.

Podstatnější proto je, v kolika statutárních městech ODS zvítězila nebo kolik procent v takových městech získala ve srovnání se svými rivaly. A na této úrovni, která se promítá do centrální politiky, nedopadla ODS tentokrát dobře. „Jakkoliv to lze částečně vysvětlit způsobem, který použil Petr Nečas, tedy že lidé se rozhodovali podle konkrétních situací a lidí, pravdu má i Bohuslav Sobotka, když říká, že volby na této úrovni byly částečně i referendem o vládní politice," uzavírá Pehe.

K věci:

Šťastný: Jaképak fér nebo nefér? Zelení prostě dostali málo hlasů 

Reedová si po zdrcující porážce dá v politice pauzu. Pak uvidí 

Paroubek strouhá mrkvičku: Vrať se do svého kamrlíku, Kohoute 

Foto: pwf.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman: „Chcimíři“ jsou zachránci Ukrajiny

11:51 Zeman: „Chcimíři“ jsou zachránci Ukrajiny

Bývalý prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně označil Evropskou unii za bezpečnostní riziko. Dů…