Třináctiletý kluk na tiskovce TOP 09: Proč tak divně mluvíš, Karle?

22.10.2010 5:50

UVNITŘ VIDEO Česká televize právě ohlašuje výsledky komunálních a senátních voleb, ve štábu TOP09 panuje radostná atmosféra za účasti předsedy a 1. místopředsedy strany. Mezi desítkami novinářů se náhle objeví náctiletý politický komentátor Mikuláš Kopas.

Třináctiletý kluk na tiskovce TOP 09: Proč tak divně mluvíš, Karle?

"Můžeme si tykat?" říká zamyšleně mladý komentátor, zvedá hlavu, aby viděl do očí Karla Schwarzenberga, a jistě natahuje ruku. Kníže ani na vteřinu nezaváhá. "Jistě, samozřejmě," odpovídá. "Já jsem Miki. Ty seš asi Karel? Karel?" "Správně," reaguje s úsměvem Schwarzenberg. To už ale Miki Kopas pokračuje. "Mohli bychom udělat i tiskovku, my dva," suverénně oznamuje knížeti. "To by bylo bezvadný," nenechá se předseda TOP 09 zahanbit. Někteří z novinářů užasle poslouchají, jiní ukrývají smích za dlaněmi či mikrofony.

Takto probíhalo jen několik málo vteřin ze záznamu, který byl pořízen uplynulý víkend a jenž TOP 09 ve čtvrtek odpoledne rozeslala mezi 45 tisíc svých fanoušků na sociální síti Facebook.



"Ani nevím, jak se Miki Kopas ocitl ve volebním štábu, podle mě ho nikdo ani nezval, ale najednou tam byl," zhodnotil pětiminutovou scénu mluvčí strany Jan Jakob. "Ani na chvilku jsme neuvažovali o tom, že bychom to video na web nakonec nepověsili. Je sice prostořeký, ale ani pan Schwarzenberg, ani pan Kalousek si na to nestěžovali - berou Mikiho takového, jaký je," doplnil pro ParlamentníListy.cz Jakob.

Jeho shovívavost ovšem mezi uživateli, kteří si video houfně přehrávají, nenašla oporu. Desítky rozčílených pisatelů si vylily zlost právě na projevu mladého "chytrolína", který už v minulosti zaujal řadu televizních štábů svými analytickými projevy.

Miki dělí národ

"Parchant malej, nevycválanej," "Tohle dítě je zabiják," "To je fakt ****," "Já být jeho rodič, tak ho přivážu k židli i s jeho encyklopediemi a trojími novinami," "Nechápu, co tu media s Kopasem predvadi. Ano, je velmi zajímavě, jak se zajímá o politiku, ale rozvíjet autismus tak, ze z neho jeste dělají hvězdu..." "Myslim, že by měl radši chodit na fotbal. Nemám ráda přechytralý děti. Chvíli ho budou všichni obdivovat, ale otočí se to. Zase takovej superman není, aby nepotřeboval kamarády. S takovýmhle startem se mu nebude dobře žít," "No to nemyslíte vážně!" "Já myslím, že to bylo domluvený předem!" "Ty vole, nějakej moooc přechytralej kluk." Nutno dodat, že Kopase se přibližně stejný počet pisatelů zastává. Zbylou část tvoří obdivovatelé předsedy TOP 09.

Video, které bylo umístěno online, získalo okamžitě značné reakce. Během první hodiny jej palcem nahoru zhodnotily dvě stovky uživatelů a příspěvkem ho doplnila další padesátka. Ani tak se ovšem nepřiblížilo ohlasům, které přinesl záznam projevu předsedy Karla Schwarzenberga po oznámení sobotních výsledků. Právě krátký projev šéfa TOP 09 obsahuje 94 reakcí a 267 zvednutých palců.



"Taková čísla se vidí málokdy, ale je to dáno tím, že TOP 09 se blíží k 50 tisícům fanoušků a tím se jiná strana pochlubit nemůže," řekl ParlamentnímListům.cz analytik Břetislav Polách. Pro úplnost dodejme: Věci veřejné mají na Facebooku přibližně 20 tisíc fanoušků, ODS a ČSSD se blíží k 10 tisícům. KSČM oficiální skupinu nemá, KDU-ČSL, zelení, Zemanovci anebo Suverenita mají několik stovek, maximálně však pár tisíc příznivců.

Miki Kopas se proslavil na začátku roku svou otevřenou podporou občanských demokratů a Mirka Topolánka. K jeho odchodu následně prohlásil: "Z ODS ho vyhodili asi neprávem, už to tak bohužel je, už to nejde zvrátit. Částečně si myslím, že si odchod zasloužil, ale ODS se s ním o tom absolutně nebavila a vyhodila ho."

Kopas má Aspergerův syndrom, což je jistá forma autismu. Ve třech letech začal číst encyklopedie, od pěti let se zajímá o politiku.

Mohlo by vás zajímat:

Foto: YouTube.com, Facebook

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…