Dienstbier odmítáním velké koalice štve pražskou ČSSD

21.10.2010 19:01

Rovnou několik pražských organizací sociální demokracie přijalo na svém čtvrtečním jednání usnesení, které vyzývá volebního lídra Jiřího Dienstbiera mladšího k větší zdrženlivosti.

Dienstbier odmítáním velké koalice štve pražskou ČSSD

Ostřílení stranící nováčkovi připomínají jeho slabou pozici uvnitř klubu i pražské ČSSD. A to i navzdory tomu, že právě Dienstbier dovedl pražské socialisty k nejlepšímu výsledku, jakého kdy v hlavním městě dosáhli.

Lídr na jedno použití

"Volební lídr skončil svoji úlohu 16. října v 16:00, kdy se zavřely volební místnosti. Jmenování do vyjednávacího týmu je jakýsi bonus za to, jak Jiří Dienstbier vystupoval," prohlásil předseda oblastního výboru ČSSD v Praze 7 Karel Klíma.

"Žádáme Jiřího Dienstbiera, aby se zdržel nějakých konkrétních označování s kým do koalice ano a s kým ne a vyčkal rozhodnutí orgánu, který je k tomu způsobilý. Tím je krajský výkonný výbor," interpretoval obsah usnesení Klíma.

Radši ať mlčí, než něco zkazí

"Máme podobné usnesení, aby se nikdo nevyjadřoval k žádnému politickému subjektu, dokud není cokoliv rozhodnuto," potvrdil Klímova slova i předseda sociálních demokratů v Praze Jan Slezák.

Server Aktuálně.cz přišel s informací, že stejný postup platí i pro Prahu 13 a 12, nicméně obě tyto organizace odmítají existenci takových usnesení potvrdit.

I když v Praze vyhrála TOP 09, který nyní jedná jak s ODS, tak i s ČSSD, tak v případě vzniku velké koalice může být tato strana odstavena.

"Já otevřeně vylučuji spojení s ODS, protože pak bychom nikdy nemohli dosáhnout otevřenosti a slušnosti při vedení radnice, kterou jsme voličům před volbami slibovali," odmítá ustoupit Jiří Dienstbier.

Slabý lídr

Dienstbierova pozice v ČSSD je i navzdory jeho vedení pražské kandidátky velice slabá, zatím za ním stojí jen jeho mateřské sdružení na Praze 2. Ostatní buňky jsou loajální šéfovi pražské ČSSD Petru Hulinskému.

"Zatím nejsou dojednány programové průniky, a proto není možné jasně říct, zda se s někým spojíme nebo zůstaneme v opozici," uvedl jmenovaný matador pro Aktuálně.cz.

Čtěte také:

Dienstbier mladší: ČSSD chce vládnout, ODS by slušela opozice

Do koalice s magistrátními dinosaury? Nikdy, volá Dienstbier ml.

Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská plynárenská představila před zimou novinky

9:59 Pražská plynárenská představila před zimou novinky

V období, které je z pohledu odběratelů zemního plynu z celého roku nejpříhodnější, tedy před zaháje…