Ve volebních komisích probíhají sázky. O nejnižší účast

23.10.2010 7:51

Druhé kolo senátních voleb Čechy k urnám příliš netáhne. Do volebních místností jich během pátku dorazilo minimum.

Ve volebních komisích probíhají sázky. O nejnižší účast

Účast voličů ve druhém kole senátních voleb byla v prvním dnu, kdy probíhaly, nízká. Z odhadů vyplynulo, že v některých volebních obvodech v pátek dorazilo k hlasovacím urnám méně než deset procent voličů.

Volební účast byla již tradičně vyšší v Praze. V jejím desátém obvodu přišlo podle mluvčího radnice Jana Charváta k urnám dvanáct procent lidí, v Praze 6 pak 17 procent

Ze středočeských obvodů dorazilo v pátek volit nejméně lidí v Berouně -  jen necelých devět procent. Kutná Hora hlásila 18 procent a Mělník mezi 15 a 20 procenty. 

Pět procent? To je hodně

A valné to nebylo ani jinde. Třeba na Karlovarsku byla volební účast téměř mizivá. V pátek se pohybovala podle agentury Mediafax průměrně od dvou do pěti procent.

"Pomalu už uzavíráme sázky na nejnižší volební účast. Pravdou ale je, že je to zatím krátká doba od otevření volebních místností a určitě se to ještě zvýší," sdělila agentuře Mediafax v podvečer zapisovatelka z jednoho z volebních okrsků Daniela Skoupá.

A závratně jiná nebyla volební účast ani v dalších obcích a městech České republiky. Na Pardubicku zatím odvolilo asi šest procent lidí, na jižní Moravě pouze 5,75 procenta.

"Na Hodonínsku a Blanensku přišlo zatím volit shodně 4,7 procenta lidí, v Brně a na brněnském venkově je účast 6,81 procenta oprávněných voličů," sdělila agentuře Jana Kuchařová z organizačního a správního odboru jihomoravského krajského úřadu v Brně.

Nízká účast se dala čekat

Nízkou volební účast avizovali i odborníci, k urnám však zřejmě přijde ještě méně lidí, než odhadovali. "Myslím, že ta účast nepůjde nad 20 procent a členové komisí se dnes a zítra budou nudit o poznání více než minulý týden," odhadla pro Parlamentnilisty.cz třeba politoložka Vladimíra Dvořáková.

Zda se tak volební účast zvedne alespoň v sobotu, ukáží již následující hodiny. Volební místnosti budou o prvním víkendovém dnu otevřené od osmi do čtrnácti hodin.

Více čtěte:


K volbám:

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…