Topolánek chce být šéfem IEA

23.10.2010 7:33

Mezi kandidáty na post výkoného ředitele Mezinárodní energetické agentury (IEA) v americkém městě Washington se představil i český expremiér Mirek Topolánek.

Topolánek chce být šéfem IEA

„Bez souhlasu USA se těžko může stát šéfem agentury. A naším cílem je, aby byl Mirek Topolánek společným evropským kandidátem," uvedl pro ČTK český velvyslanec pro energetiku Václav Bartuška. „A zároveň, bez hlasů Spojených států se těžko někdo může stát členem šéfem agentury díky poměru hlasovacích práv, které v té agentuře jsou," dodal Bartuška.

Topolánek se příští týden zúčastní konference o energetice ve vlivném institutu Brookings Institution v americkém hlavním městě. Všech 28 členských států agentury má po třech hlasech, další hlasy jsou státům přiděleny podle objemu dovozu ropy. Spojené státy tak mají 46 hlasů z celkového počtu 181, druhou zemí je Japonsko, které má 18 hlasů a s 11 hlasy Německo. Velká Británie má pouze osm hlasů. Česko i Slovensko mají po čtyřech hlasech.

Podporu potvrdilo Slovensko, ostatní váhají

Mirek Topolánek ale doufá, že bude moci spoléhat na podporu některých evropských států. Předem počítá se Slovenskem, které ho prý jasně podporuje. Podle něj je počet států Unie, kteří mu do funkce hodlají pomoci, asi polovina. Některé země stále váhají.

„Nakonec budou rozhodovat velcí hráči. Není žádným tajemstvím, že jsme byli jak v Londýně, tak Paříži," řekl bývalý český premiér.

Cesta do čela agentury nebude jednoduchá

Mezinárodní energetické agentura, která je součástí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), bude o tom, kdo se stane jejím výkoným ředitelem, rozhodovat letos v prosinci. Kromě Topolánka by se vedení agentury ráda ujala třeba i nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová.

Dále:

Topolánek radí dobře. Sehnal prý státní zakázku za miliony

Topolánek jede na energetickou konferenci do USA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …