Bárta: Ve vládě jsme proti partnerům mediálně naivní

23.10.2010 16:19

Za mediální naivitu Věcí veřejných pokládá jejich volební manažer Vít Bárta, jak si nechaly vyfouknout téma fotovoltaiky. Zatímco ve vládě razantní zdanění jen navrhovaly, jejich protřelí koaliční partneři s ním přišli do médií týden před volbami.

Bárta: Ve vládě jsme proti partnerům mediálně naivní

Věci veřejné plánují, že budou po svých koaličních partnerech požadovat, aby se sociálně citlivé reformy mnohem víc řešily mezi stranami v otevřené rozpravě a ne za zavřenými dveřmi. „My chceme být odpovědnými za sociální citlivost prováděných reforem. Zásadním tématem naší ideové konference bude důchodová reforma, sociální reformy a ekologie," uvádí v rozhovoru pro Lidové noviny ministr dopravy Vít Bárta.

Podle jeho slov se Věci veřejné cítí ve vládě odpovědní za ekologickou tématiku, kterou pokládá za středovou. I proto na poradě ekonomických ministrů, kde probíhala diskuse k fotovoltaice, podporovali ministři za VV razantní zdanění. „To, že se potom celé téma vytáhne týden před volbami, přestože už se na něm několik týdnů tiše pracuje, tak je to naše mediální naivita a naopak vyzrálý machiavelismus obou koaličních partnerů," přiznává Bárta.

S Veseckou vyšly VV příliš brzy, s fotovoltaikou naopak zaspaly

Právě fotovoltaika a případ nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké byly ukázkou toho, že se Věci veřejné teprve učí, kde je hranice, kdy téma řešit za zavřenými dveřmi a kdy s ním naopak jít ven. „A zatímco na odchod Renaty Vesecké z Nejvyššího státního zastupitelství jsme možná tlačili příliš hlasitě, o fotovoltaice jsme asi naopak měli mluvit dřív," sype si Bárta popel na hlavu.

Je nepříjemně překvapen, že podle průzkumu lidé vládě nevěří, že boj s korupcí myslí vážně, když on sám, Josef Dobeš na školství či Alexandr Vondra na ministerstvu obrany už udělali kroky k nápravě. „My jsme našim koaličním partnerům slíbili, že to téma nebudeme přiostřovat, a věříme, že příští středu na vládě dojde k odvolání Vesecké z funkce," podotýká ministr dopravy.

Hledá se obětní beránek a útočit na Johna se stalo módou

To, že jako nejslabší členem vlády bývá pravidelně hodnocen předseda VV Radek John, je podle Bárty dáno tím, že se hledá obětní beránek a útočit na Johna se stalo módou. Ale všichni členové vlády z řad Věcí veřejných jsou v deziluzi, protože přes veškerou jejich snahu se na nich hledá jen to špatné. „Tohle člověka samozřejmě unavuje a někdy si říká, jestli to je donkichotská snaha a jestli má smysl se o něco snažit," uzavírá Bárta.

K věci:

Rathovi ztuhnul úsměv. Bárta ho setřel v médiích 

Proměna Radka Johna: Limuzínou do školy s dcerou 

Ušpinili jsme se reformami, analyzuje Bárta špatný výsledek 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášely. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášely. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se podle býv…