Pehe napsal kriticky o Klausovi. Je to škůdce, bouří D.O.S.T.

24.10.2010 17:11

Politolog Jiří Pehe v pátek představoval svou novu knihu „Klaus – Portrét politika ve dvaceti obrazech". Několik členů sdružení Akce D.O.S.T přišlo před kavárnu, kde knihu představoval s transparenty, na nichž Peheho označovali za zemského škůdce.

Pehe napsal kriticky o Klausovi. Je to škůdce, bouří D.O.S.T.

Dlouholetý kritik Václava Klause vydal knihu, v níž se snaží kriticky popsat důležité Klausovy kroky. Snažil se svůj názor upozaďovat. Je prvním člověkem, který se odvážil napsat o Klausovi kritickou knihu. A hned se mu za to dostalo urážek.

Příznivci sdružení Akce D.O.S.T začali demonstrovat před kavárnou, kde představoval svou knihu „Klaus - Portrét politika ve dvaceti obrazech". Přinesli transparent, na němž Peheho označili za „zemského škůdce". Stejné heslo na ulici vykřikovali. Peheho osočili, že je „kolaborantem s Evropskou unií" a „vlastizrádcem".

Knihu ani nečetli ale demonstrují proti ní

V rozhovoru pro ČTK však uvedli, že jeho knihu o Klausovi nečetli, nemůže v ní ale prý být nic jiného než pomluvy. „Co také jiného od Peheho čekat," řekl jeden z demonstrantů.

"Něco tak hluboce nedemokratického, jako je protest proti knize, navíc lidí, kteří tu knihu nečetli, nemůže zůstat bez komentáře," řekl Jiří Pehe Deníku Referendum.

Klaus chátrá. A jediným autorem knih o Klausovi

Pehe knihu vydal hlavně proto, že knihy o Klausovi zatím píše především Klaus sám. „Za dvacet let o něm nevyšla žádná kritická studie," zdůraznil Pehe. Klaus je přitom podle něj ústřední postavou české politiky a jeho dráha odráží vývoj demokracie v Česku. „Je to člověk, který stál u všeho podstatného, co se tady za dvacet let stalo, v dobrém i špatném," prohlásil.

V knize napsal, že Klaus v poslední době politicky i intelektuálně chátrá. Snaží se na sebe upozorňovat pouze kontroverzemi a mnohdy si vybírá bizarní témata. "Když si ale vybere vážná témata, tak se vyplatí mu naslouchat," podotkl Pehe s tím, že například nynější problémy eurozóny Klaus poměrně přesně předpovídal.

Více:

Foto:pwf.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…