V Hřensku se báli nových voličů a kandidáta ze sklepa. Oprávněně?

25.10.2010 9:08

Před komunálními volbami uprostřed října se prudce zvýšil počet voličů v obci Hřensko. Vhodit hlasovací lístky tam přišli lidé, které tu nikdo nikdy neviděl, informuje časopis Týden.

V Hřensku se báli nových voličů a kandidáta ze sklepa. Oprávněně?

Napilno měla úřednice na radnici v Hřensku krátce před komunálními volbami. „Nestačí vyplňovat přihlašovací dotazníky, musím pro nové formuláře do Děčína. Za 14 dní se nám zvýšil počet zletilých obyvatel o čtvrtinu na 220 a další přicházejí. Už jsem mluvil i s ministerstvem vnitra, ale nemohu nic dělat," konstatoval krátce před volbami pro ParlamentníListy.cz starosta Hřenska Josef Černý.

Během voleb chodily k urnám podle informací časopisu Týden s už zaškrtnutými hlasovacími lístky skupinky lidí, které tu předtím nikdo nikdy neviděl - díky novým „sousedům" vzrostl počet voličů v obci ze 161 na 228. Jak starosta Hřenska Josef Černý, tak místostarosta Martin Dařbuján viděli za přistěhovalectvím jasný podvod. „Někdo nám chce zprivatizovat už podruhé soutěsky. To je to poslední, co máme," uvedli shodně pro ParlamentníListy.cz.

Vypukla panika a oba tábory lovily černé duše

Bývalý starosta Jan Havel i ten současný Černý proto zareagovali pohotově. „Musíme nějak kompenzovat nárůst voličů opozice a proto zveme i vlastní," přiznal Havel. V obci honosící se přírodními památkami jako jsou turisticky atraktivní soutěsky a skalní most Pravčická brána vypukla panika, že se někdo pokusí soutěsky zprivatizovat a připraví tak obec o příjmy v řádu milionů.

Hlavní hrozbu viděli místní v předsedovi ODS Milanu Francovi a zadluženém Jiřím Neumannovi, který kandidoval spolu s pěti dalšími rodinnými členy. „Ano, mám problémy se splácením dluhu, ale řeším to splátkovým kalendářem. Nic na tom nehraje ani fakt, že mám trvalé bydliště z osobních důvodů na obecním úřadě ve sklepě," dozvěděly se od Neumanna před volbami ParlamentníListy.cz s tím, že s místním šéfem ODS Francem je sice kamarád, ale na privatizaci soutěsek nepomýšlí.

Trestní oznámení je bez šance, spekulativní přehlašování je nepostižitelné

Nakonec volby vyhrálo sdružení bývalého starosty Havla, druhé skončilo uskupení nynějšího prvního muže radnice Černého. Sám Havel dostal na kandidátce Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná 98 hlasů ze 189 možných, za ním skončil s 88 hlasy nynější místostarosta Dařbuján. Současný starosta Černý získal jako lídr Strany za trvalou prosperitu naší obce a soutěsek také 88 hlasů.

V sedmičlenném zastupitelstvu budou mít po třech lidech, jeden post obsadila ODS, jejíž lídr Franc se k pobytu v Hřensku přihlásil teprve před měsícem, a ve volbách získal jen 28 hlasů, čímž ho přeskočil Petr Frömmel. Těchto sedm zastupitelů bude brzy rozhodovat, jak konkrétně naložit se čtyřiceti miliony korun, které mají přitéci z evropských fondů. Zcela selhala SPO Zemanovci, jejíž pětičlenný rodinný klan dostal jen od deseti do dvanácti hlasů.

Peníze jsou určeny například na opravu největší zdejší atrakce - soutěsek, jimiž se plavilo před povodněmi na tisíce turistů na pramicích. Na složení zastupitelstva zřejmě nebude mít vliv ani trestní oznámení tamního podnikatele Jiřího Barcala, že ve volbách figurovaly uplacené černé duše. Trestu se totiž nikdo bát nemusí, protože podle současných zákonů spekulativní přehlašování voličů není trestné, jak uvedl Tomáš Gřivna z Právnické fakulty UK.

K věci:

Hřensko má strach. Počet obyvatel stoupl o čtvrtinu. A tuší proč 

Starosta Hřenska: Bez pomoci armády si naši situaci nedovedu vůbec představit 

Hejtmanka Vaňhová: Škody po povodních v kraji odhadujeme na 1,5 mld. 

Foto: Hrensko.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…