Vyznamenání pro Knížáka by byl Klausův přešlap

26.10.2010 12:35

Nejsledovanější událostí na státní svátek 28. října pravidelně bývá udělování vyznamenání prezidentem republiky. Emoce vzbudí i letos, je si jist Viliam Buchert v komentáři pro Reflex.cz.

Vyznamenání pro Knížáka by byl Klausův přešlap

Stejně jako za úřadování Václava Havla, tak i Václava Klause se prakticky ještě nikdy nestalo, aby vyznamenání udělovaná na státní svátek 28. října prezidentem republiky nevyvolala emoce. Letos to je stejné. „Diskutovat se dá zejména u dvou jmen, která se zatím objvila. Medaile Za zásluhy by kromě jiných měli dostat i hokejista Jaromír Jágr a ředitel Národní galerie Milan Knížák," píše v komentáři pro Reflex.cz Viliam Buchert.

I když oba dva považuje za výjimečné osobnosti, pochybuje o smysluplnosti udělení jakékoli medaile právě jim. „Podle mě si státní řády zaslouží lidé, kteří se určitým způsobem obětovali pro zemi či někoho jiného. Tedy například vojáci i další bojovníci za svobodu. Pořád jich ještě máme z minulosti dost," zdůvodňuje komentátor svůj postoj.

Podle Jágra by měli pojmenovat sportovní halu, ale na metál to není

Vůbec přitom nezpochybňuje skutečnost, že Jágr byl v minulosti nejlepším hokejistou světa, patří mezi legendy tohoto populárního sportu, a navíc ho osobně obdivuje. „Přeji mu nejrůznější sportovní ocenění, nechal bych po něm pojmenovat náměstí, jednu českou hokejovou halu, ať mu někdo složí písničku, vztyčil bych pro něj sochu, ale nedával bych mu vyznamenání," uvádí Buchert.

Za ještě kontroverznější pak považuje možné vyznamenání pro Milana Knížáka. Pokud by to bylo za jeho aktivity v dobách komunismu, tak v disentu existovalo také mnoho lidí, kteří by si to zasloužili víc a stále se nedočkali. „Naprosto fatálním omylem by ovšem bylo, kdyby Knížek dostal cenu i s ohledem na to, jak vedl léta Národní galerii. To by byl skutečný Klausův přešlap," tvrdí Buchert.

K věci:

Knížák si půjde na Hrad pro medaili, doprovodí ho Jágr 

Malíř Kodet: Medaile pro Knížáka? Jako Nobelovka pro strýčka Jedličku 

Bude státní svátek a kníže nikde. Jede navštívit bratra do ciziny 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…