Poslanci zvedli ruku pro omezení podpory stavebního spoření

26.10.2010 16:45

Sněmovna v úterý v prvním čtení podpořila vládní návrh na škrty ve stavebním spoření. Například státní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se má zdaňovat sazbou 50 procent.

Poslanci zvedli ruku pro omezení podpory stavebního spoření

Samotný příspěvek státu má klesnout ze současných 15 procent na deset procent, nejvýše 2000 korun ročně. Hlasování ale neznamená, že změna už platí, protože šlo o první čtení.

Zatímco vládní koalice chtěla návrh schválit ve zkráceném řízení, ČSSD spolu s komunisty tento návrh vetovala. Normu nyní dostanou k projednání výbory.

Státního příspěvek na stavební spoření by měl díky zvláštní srážkové dani klesnout na polovinu už od příštího roku, a to i u smluv uzavřených v minulých letech. Podle ministerstva financí má tento krok ušetřit šest miliard.

I když ale vládní novelu schválili koaliční poslanci, kteří sedí na většině sněmovních lavic, vláda ještě zdaleka nebude mít vyhráno. Zamítnout je totiž může Senát.

Sobotka si ve sněmovně nebral servítky

Zatímco vláda v návrhu vidí cestu k nižšímu schodku rozpočtu, šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka emotivně mluvil o krádeži.  

"Zásah vlády je nepřiměřený, zpětně se zdaní i příspěvek za letošní rok. Vláda chce ukrást 6 až 6,5 miliardy lidem, kteří si takto spoří," pustil se Sobotka do vlády.

Sociální demokraté počítají s tím, že když vláda svůj plán protlačí, obrátí se kvůli tomu na Ústavní soud.

Kalousek: Změny u stavebního spoření budou pokračovat

Vláda se ale rozhodla podle ministra financí Miroslava Kalouska ušetřit na stavebním spoření mimo jiné proto, že ho mnozí lidé nevyužívají na pořízení nového bytu nebo rekonstrukci toho současného, ale jako státem dotovaný produkt, který je výhodnější než spoření v bance. I proto ho využívá asi 4,5 milionů občanů.

"Dárek, který česká společnost dala tomuto produktu, má i své náklady pro veřejné rozpočty. Ten dárek lze vyčíslit podle množství smluv mezi 12 a 15 miliardami ročně," řekl k tomu Kalousek.

"Je to snaha o dosažení rovných podmínek pro všechny," dodal v argumentaci Kalousek. "Dojal jste mne péčí o nejchudší, pane ministře," doplnil Bohuslav Sobotka.

Vláda chce podle ministra financí ve změnách pravidel pro stavební spoření pokračovat. Příští rok navrhne, aby toto spoření mohly nabízet i další subjekty, nejen stavební spořitelny, a aby bylo omezeno, na co lze naspořené peníze použít.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …