Hašek znovu proti Sobotkovi. Nechte pražskou ČSSD na pokoji, radí

27.10.2010 17:24

Jihomoravský hejtman Michal Hašek se zapojil do dění okolo možné koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu. Místní organizace by podle něj měly mít při vyjednávání poslední slovo, čímž se otevřeně zastal lidí okolo Petra Hulinského, upřednostňující staronové řešení. Podle politologa jde o chytrou taktiku, které Haškovi jistí pozice při jarní volbě předsedy proti Bohuslavu Sobotkovi. Ať už se bude volit přímo členskou základnou, nebo na sjezdu.

Hašek znovu proti Sobotkovi. Nechte pražskou ČSSD na pokoji, radí

Povolební vyjednávání a magistrátní koalici v Praze nabírá obrátky. Projevilo se to i uvnitř samotné ČSSD. Resistence pražského šéfa socialistů Petra Hulinského vůči názoru centrálního vedení strany, které velkou koalici ODS a ČSSD odmítá, využil i jeden ze žhavých kandidátů na předsedu ČSSD Michal Hašek. Hlásá názor, že do radničních koalic by Lidový dům zasahovat neměl.

„Komunální koalice jsou věcí rozhodnutí na místní, nikoliv centrální úrovni. Pro ČSSD musí být prvořadé v Praze, Brně, Ostravě Plzni či Ústí nad Labem a kdekoliv jinde, v každé, tedy i tzv. velké koalici s ODS, prosazení programových priorit a konkrétních záměrů, pro které získali kandidáti ČSSD hlasy od občanů a zastupitelské mandáty," nechal se slyšet Hašek.

Otevřeně tak vystoupil proti názoru vedení strany. To prostřednictvím úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky, společně s Haškem nejpravděpodobnějšího budoucího šéfa socialistů, proti sňatku ČSSD a ODS jasně vystoupilo. „Zlý muž" ČSSD David Rath pak otevřeně hovořil o výměně „milionů a prebend" za pověst ČSSD. Na mysli měl samozřejmě spojení Hulinského týmu s některými bývalými radními ODS, kteří nemají příliš pozitivní mediální obraz. 

Koalice pražské ODS a ČSSD je stále jednou z možností. Definitivně vyloučenou variantou je zřejmě naopak vedení magistrátu ve složení TOP 09+ČSSD. Vyjednavači pražské TOPky v úterý přerušili jednání se svými kolegy z ČSSD a dali najevo, že prioritním partnerem jsou pro ně občanští demokraté v čele s Borisem Šťastným a volebním lídrem Bohuslavem Svobodou. Hulinský nad tím ve středu vyjádřil nelibost. 

Pojistit obě varianty

„Hašek velmi dobře počítá. Když teď podpoří vedení pražské organizace ČSSD, může ona v jarních předsednických volbách podpořit jeho, a to velmi výrazně," chápe současné pnutí ve straně politolog Josef Mlejnek. V klasické volbě předsedy na stranickém sjezdu by prý totiž taková podpora mohla znamenat mnoho, zvlášť, když Haškův sok Bohuslav Sobotka se o „svůj" Jihomoravský kraj dělí právě se šéfem hejtmanů Haškem.

Klasická stranická volba šéfa partaje ale právě v ČSSD tak úplně jistá není, v úvahu připadá i přímá volba členskou základnou. Té by se měl Hašek teoreticky vzhledem k právě prezentovanému postoji spíše obávat. „Nemyslím si to, máme konec října a volby budou na jaře, do té doby se to zapomene, s čímž Hašek asi počítá," uvedl Mlejnek. Jihomoravskému hejtmanovi tak zůstane jen punc člověka, který se nebojí postavit centrálními vedení ČSSD, což se v regionech počítá. „Hašek si vlastně může takto jistit obě varianty volby," doplnil Mlejnek.

Foldyna: Autonomii ano, ale s magistrátní ODS?

Haškova taktika vynikne i ve světle názorů členů sociální demokracie, nikdo z oslovených nemá příliš jasno v tom, jak vlastně postupovat. Vyjednávání v Praze prý berou s rezervou, Hašek ale autonomii požaduje naprosto oprávněně. „S panem Haškem naprosto souhlasím v tom, že by regiony měly vést vyjednávání autonomně. Ale musím myslet i na to, že jsem zvolen za ČSSD. V Praze by měla být  pro sociální demokraty alarmující právě ta medializace kauz spojených s Magistrátem. V ČSSD je to intenzivně vnímáno, lidé si tu kladou otázku, proč bychom se měli podílet na vládě s magistrátní ODS," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Jaroslav Foldyna.

Tejc: TOPka nás nechce a v opozici neuděláme nic

Jihomoravský poslanec Jeroným Tejc stojí pevně za Haškovým názorem. „Účastním se vyjednávání v Brně a také by mi velmi vadilo, kdyby mi do toho někdo z vedení strany mluvil. TOP 09 se kloní k variantě koalice s ODS, takže pražská ČSSD má dvě možnosti- koalici s občanskými demokraty nebo opozici. A v té toho moc neprosadí," uvedl Tejc. Podotýká, že při koaličních jednáních patří k dobrým mravům nevyjadřovat se příliš k personálním otázkám, s výjimkou mimořádných případů. Osobně by se prý konkrétně k pražské ODS vymezit dokázal, nicméně do pražských souvislostí prý moc nevidí.

Voliči chtějí v čele Prahy TOP 09, míní Bublan

Názor, že by se pražská ČSSD měla mírnit a koalici s ODS důkladně promyslet, je prý uvnitř ČSSD slyšet poměrně často. „Říká se, že by ČSSD neměla jít dohromady se zprofanovanou částí pražské ODS. Já osobně si to myslím taky. Volby v Praze jsme totiž nevyhráli a klidně bych šel do opozice. Proč nerespektovat vůli voličů, že by na postu primátora měl sedět člověk z TOP 09," ptá se bývalý stínový ministr vnitra za ČSSD a zároveň nestraník František Bublan.

Místní organizace by podle nestraníka Bublana měly mít velkou míru autonomie při regionálních povolebních vyjednáváních. Nicméně měly by při tom sledovat myšlenkovou orientaci strany. Socialisté se prý v posledních měsících úspěšně profilovali jako otevřená a zásadová partaj a pokračování staronového magistrátního složení by ji prý mohlo hodit zpět na úroveň podivného politikaření. „Pan Hašek se může tímto krokem pokusit získat na svou stranu pražskou ČSSD. Ale ty předsednické volby možná budou přímé a členská základna politikaření v Praze příliš dobře nevnímá," dodal Bublan.

Čtěte také:
Rebel Dienstbier: Klidně budu hlasovat proti ODS i kolegům
Pražská TOP 09 láká už jen ODS. Koaliční návrh je na stole
Do koalice s ODS jen přes mou mrtvolu, ohradil se Dienstbier

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…