Kurz na primátora Tůmu byl 1,5. Teď už sázkovky raději mlčí

28.10.2010 9:17

Napínavou detektivkou s otevřeným koncem se v Praze stává jednání o složení rady i jménu budoucího primátora. Tipnout výsledek si však můžete jen pro sebe, protože žádná ze sázkových kanceláří do tohoto riskantního podniku nejde.

Kurz na primátora Tůmu byl 1,5. Teď už sázkovky raději mlčí

Největší domácí sázkové kanceláře obohatily v polovině října před komunálnímí a senátními volbami svoji jinak převážně sportovní nabídku i o možnost vsadit si, jak dopadnou volby. Těm komunálním dominovaly sázky na nového pražského primátora. Největším favoritem byl bývalý guvernér ČNB a kandidát TOP 09 Zdeněk Tůma, jehož kurz klesl krátce před volbami dokonce na 1,5.

Z jeho rivalů pak bookmakeři věřili už jen Bohuslavu Svobodovi z ODS kurzem 2,35, zatímco vítězství Jiřího Dienstbiera z ČSSD či Markéty Reedové z Věcí veřejných ohodnotili vysokým kurzem 40. V době, kdy se rokuje o složení Rady Hlavního města Prahy a ve hře je i prestižní post primátora, neodhodlala se ani jedna z renomovaných sázkových kanceláří kurzy vypsat.

Ze společenských sázek jsou v nabídce Zlatý slavík a StarDance

I když to nikdo z oslovených nepřiznal, příčinou mohla být i skutečnost, že v době rokování o možných koalicích by někdo mohl informace z vyjednávání využít, což by mohlo znamenat pro sázkové kanceláře riziko. „Riskantní nám to ani nepřipadalo, ale spíš si myslíme, že teď už by to pro lidi nebylo ani moc atraktivní," říká pro ParlamentníListy.cz Petr Šrain, tiskový mluvčí Fortuny, která je největším provozovatelem sportovních kurzových sázek ve střední Evropě.

Stejně jsou na tom i konkurenti. Kromě sportovních nabízejí sice i společenské sázky, ale politika mezi nimi chybí. Třeba Synottip nabízí sázky na výsledky ankety Zlatý slavík 2010 nebo čtvrté řady taneční soutěže StarDance. „V nabídce opravdu sázky na povolební uspořádání ve vedení Prahy nemáme a momentálně o vypsání kurzů neuvažujeme," uvádí pro ParlamentníListy.cz Magda Pekařová, mluvčí Synottipu.

Možnými scénáři povolebního uspořádání na pražském magistrátu jsou koalice TOP 09+ČSSD či ODS+ČSSD. Spojení vítězné TOP 09 s pražskou ČSSD je pravděpodobné stále méně, především poté, co TOPka dala jasně najevo, že coby koaličního partnera preferuje občanské demokraty.

Někdejší suverénní favorit na obsazení postu primátora Tůma může lehce skončit v opozici, pokud ODS a ČSSD obnoví velkou koalici, která v Praze již vládla. Pokud by se tak stalo, bylo by to zřejmě proti vůli volebního lídra pražské ČSSD Jiřího Dienstbiera mladšího.

K věci:

Vše k vyjednávání po komunálních volbách ZDE

Já pražskou ODS očistím, věří si Svoboda

Bobošíková může vynést ranec. Čtyřikrát víc než Talmanová 

Volit půjde historicky nejméně lidí, vyplývá z průzkumu 

ODS v Praze: Masivní ztráta, přesto vede před TOP 09 

Foto: magistrat-praha.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …