Knížák: Nemám rád ceny. I tu od Klause někam zastrčím

30.10.2010 21:06

Výtvarník, hudebník, pedagog, a také dlouholetý šéf Národní galerie Milan Knížák byl mezi osobnostmi, kterým předal prezident Václav Klaus u příležitosti státního svátku vyznamenání. Rozhovor s pro mnohé kontroverzní osobností zveřejnil server Deník.cz.

Knížák: Nemám rád ceny. I tu od Klause někam zastrčím

Milan Knížák nemá ceny rád, přiznal se hned v úvodu. Netěšil se dokonce ani na tu, kterou mu ve čtvrtek udělil prezident Václav Klaus.

"Nemám je rád a netěšil jsem se. Obecně si myslím, že ceny jsou cosi jako alibi. Stát by měl s nimi šetřit," vyjádřil se končící ředitel Národní galerie s dodatkem, že cen za svůj život už posbíral mnoho, tak málo mu na nich ale záleží, že už ani neví, kde je má schované.

Knížák si cení snad jediného ocenění, které dostal před zhruba čtyřiceti lety. "Jednou v 70. letech mi dal cenu Jiří Kolář. To bylo fajn. Byla to totiž finanční cena. Za ty peníze jsme si koupili koberec. Bydleli jsme tehdy se ženou na podlaze, nechtěli jsme nábytek, tak se hodil," přiznal praktičnost tohoto druhu ocenění.

S medailí od Václava Klause bude zřejmě naloženo stejně jako s těmi předchozími. Podle slov výtvarníka ji asi někam položí a jeho žena, která mu prý uspořádává život, ji nejspíš někam schová. Hned ale doplňuje, že si osobnosti prezidenta jako svého přítele váží. "To ano, musím přiznat, že to je jediný důvod, proč jsem ji přijal."

Od Havla bych ji nepřevzal

Z rukou jiného prezidenta - jmenovitě například od bývalé hlavy státu Václava Havla - by Knížák ocenění nepřijal. "Protože mám rád Klause a snad správně předpokládám, že i on má rád mě a že mi tu cenu dal proto, že chtěl ocenit mou práci na AVU a v Národní galerii," vysvětlil. 

Na otázku zda ho jímala hrůza, jak bude celý slavnostní akt probíhat, však samorostlý Knížák odpověděl až nezvykle pateticky. "Jímala mě hrůza. Vážím si všech, kteří strávili dlouhé roky v politickém kriminále a obětovali svobodu za svůj pevný názor. Nebo položili život za svou zem jako třeba váleční piloti. Ti jediní by totiž medaili měli dostat. Kvůli nim chápu tento akt oslav: jako určité poklonění se před jejich trpkým osudem. Proč oceňovat lidi za sport a kulturu, nechápu."


Čtěte také:


Foto: Kateřina Kašparová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…