Slunce, seno, třešničky a Akumulátor Škromach. Náročný divák politik?

01.11.2010 12:06

Český stát se znovu chystá finančně podporovat zahraniční produkce, které se rozhodnou točit v Česku filmy. Jak však ParlamentníListy.cz zjistily, čeští politici mají rádi především české komedie. A pokud ne komedie, tak výhradně filmy z domácí provenience. Na Vláčilovu Markétu Lazarovou či jiné umělecky ceněné produkty české kinematografie příliš nedošlo. Stejně tak nebodovaly filmy, které lze označit za politické.

Slunce, seno, třešničky a Akumulátor Škromach. Náročný divák politik?

Tak například předseda KSČM Vojtěch Filip nemiluje ani Občana Brycha, ani Krále Šumavy. „Já mám rád všechny Slunce, seno... od Trošky, Kleinovy Básníky a potom také komedie Marie Poledňákové, především S tebou mě baví svět," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz šéf strany, jejíž logo zdobí letní třešničky.  

Jandák má rád Hej rup!

Bývalý ministr kultury a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák kupodivu nejmenuje žádný film, ve kterém sám hrál. Přitom u Třech oříšků pro Popelku, nejoblíbenější české pohádky v dějinách, by se to dalo tolerovat.

„Jmenovat jeden film je dost těžké, protože česká kinematografie produkovala například v šedesátých létech obrovské množství velmi kvalitních titulů, které pak skončily na dlouhou dobu v trezorech. Ale pokud mám jmenovat jeden konkrétní film, tak je to Hej rup. Voskovec a Werich v nejdokonalejší formě," jmenuje Jandák komedii s humanistickým a sociálním rozměrem.

Jeho kolega Michal Hašek si potrpí právě na filmy ze šedesátých let. „Vždycky se pobavím u filmů jako Ostře sledované vlaky, Hoří, má panenko a Všichni dobří rodáci," tvrdí šéf Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje.

Poslanec ODS Jan Vidím jmenuje i film Daniela Landy (respektive jeho ženy Miriam) Kvaska. „Mám rád Světáky, filmy s Vlastou Burianem a starší filmy Juraje Herze. Trochu mi ale vadí, že ty nejlepší české filmy jsou v televizi pomalu každý týden, přijde mi, že to trochu devalvuje jejich hodnotu. No a Kvasku říct musím, protože tam hraji," směje se Vidím.

Pro Bendla jsou jedničky Ludva a Heduš

Bývalý ministr dopravy a středočeský hejtman Petr Bendl také miluje české komedie. „Vždycky se směji u trilogie o Homolkových. To je koncert Šebánka a Husáka, Motlové a Růžičkové. Ludva a Heduš jsou dokonalí. Znám to skoro nazpamět a vždy předříkávám," baví se otázkou poslanec.

S dotazem na oblíbený film jsme trochu zaskočili Zdeňka Škromacha. Nově zvolený senátor a místopředseda ČSSD má prý oblíbených filmů tolik, že jejich vyjmenování by zabralo několik hodin. „Tak já se pokusím říct alespoň ty nejoblíbenější. Noc na Karlštějně, Akumulátor, Dědictví aneb Kurvahošigutentag, Bobule a tak dále. To Dědictví a Bobule mi jsou hodně blízké tím, že se to odehrává v mém regionu, na Zlínsku a Hodonínsku. A já jsem lokální patriot," zdůrazňuje Škromach.

Čtěte také:
Havlův film za peníze ČT. Test českého diváka, či kult osobnosti?
Troška: Peníze od státu si zasloužím. Točím pravé české filmy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …