Mnozí lékaři dychtí po příjmech v eurech. Péče se zhorší

02.11.2010 7:13

Už jsme si zvykli na lékaře ze Slovenska a Ukrajiny, stejně jako si němečtí a rakouští pacienti pomalu zvykají na český akcent v lámané němčině. Je to prostý fakt, trend, který se bude pravděpodobně dále prohlubovat a veletrh se skrytým přízviskem ,,vábení západních špitálů“ nebyl poslední.

Mnozí lékaři dychtí po příjmech v eurech. Péče se zhorší

Ti, co vytvořili Evropu bez hranic s volným pohybem zboží, služeb, kapitálu a osob nemohou přece nyní apelovat na lásku k vlasti u odcházejících doktorů a zdravotního personálu, který začíná být vážně nedostatkovým zbožím.

Peníze, postup, méně přesčasů

Verbíři 32 soukromých klinik se na veletrhu předháněli v licitování. Nástupní plat nejméně 3500 eur a pro lékaře specialistu s praxí přes 6000 eur. K tomu zaručený kariérní postup a možnost dalšího vzdělávání. A pochopitelně daleko méně přesčasů. Kdo by odolal?

"Pokud se v České republice podmínky pro lékaře nezlepší, tak plánujeme, že budeme shánět místo v Německu," řekl ČTK na veletrhu chirurg Michal Fajt s odvoláním na akci Děkujeme, odcházíme, do níž se připojilo už 3500 lékařů. Iniciativa rovněž požaduje, aby základní plat lékaře bez přesčasů činil 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy, jinak hrozí ke konci roku hromadnými výpověďmi.

Sloučit slučitelné

V České republice je přibližně stejný počet lékařů jako policistů, okolo 45 tisíc. Zatímco však ministr vnitra si dokáže představit fungující sbor o 40 tisících, ministr zdravotnictví Leoš Heger potřebuje pár set doktorů navíc.

Ti však, bohužel pro něj, na vábení ze západu začínají reagovat. Šestitisícová návštěva veletrhu vysoko předčila očekávání organizátorů, kteří původně počítali jen s dvanácti sty. Zájem českých lékařů, ale i studentů medicíny, byl enormní.

"Slučují se oddělení, počty akutních lůžek, ale dokonce i nemocnice, což v konečném důsledku znamená méně potřebného personálu," sdělil redakci tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

V přímém přenosu

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (T0P09) demonstroval v nedělní televizní debatě svou bezmocnost, když uvedl, že nevěří velkému počtu odchodů lékařů, ale tu zkušenost jim nakonec přeje.

Podle údajů ČLK odchází v průměru do ciziny na 200 lékařů, zdá se však, že podle zájmu o veletrh německých klinik celkový počet stoupne, na což musí Heger reagovat. "Zdravotnictví se dokáže přizpůsobit, ale prodlouží se čekací doby, budou se provádět jen akutní výkony, lékaři budou ještě nerudnější na pacienty, i když tu péči jim dají," uvedl Heger.

Heger dále věří, že reformními kroky jako slučováním pojišťoven, zvýšením poplatku za návštěvu u lékaře a za pobyt v nemocnicích, příplatky za ,,nadstandardní" laparoskopické operace, příplatky za amalgamové plomby a jiné, dokáže získat peníze pro svůj resort a udržet už tak nízký počet chirurgů a zubařů v České republice.

Kde brát?

Slováci, Ukrajinci, Poláci, ale i Izraelci, Albánci, Indové nebo Keňané. V českých nemocnicích podle květnové statistiky České lékařské komory působí 2129 zahraničních lékařů a jejich počet lehce stoupá. Avšak poté, co Slovensko zavedlo v lednu loňského roku euro, se tamním lékařům zvýšily platy a ,,česká mise" už nepředstavuje takové lákadlo, jako dřív.

K nápadu na uspořádání obdobného náborového veletrhu na Ukrajině respektive na Slovensku se ministerstvo zdravotnictví prozatím nevyjádřilo. Stát už předběhly soukromé subjekty jako Krajská zdravotní a.s., která náborovou kampaň v těchto zemích rozjela již v červnu.

Související:

Tisíce lékařů touží po Německu. Heger jim to přeje

Poplatky čeká změna, říká Heger 

Heger zdravotníkům: Vím, že se cítíte na druhé koleji. Omlouvám se

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…