Pehe: Vládu vede strana, která prohrála všechny volby

02.11.2010 14:43

Za dlouhodobě neudržitelný stav považuje politolog Jiří Pehe situaci, kdy v čele vlády stojí ODS, která šla v letošních volbách od porážky k porážce. V Deníku Referendum proto uvádí, že prezident Klaus bude asistovat ještě u jednoho sestavení vlády.

Pehe: Vládu vede strana, která prohrála všechny volby

Zvláštní pohled nabízí politická mapa České republiky po letošních sněmovních, komunálních i senátních volbách. „V čele vlády, opírající se o největší vládní většinu od vzniku České republiky, stojí strana, která výrazně prohrála ve všech třech volbách v roce 2010," upozorňuje politolog Jiří Pehe, že ODS v tomto roce přišla o nejvíc poslanců, senátorů, komunálních zastupitelů i statutárních měst.

„Jinými slovy, ODS šla v roce 2010 od porážky k porážce. Její trend je i nadále sestupný, přesto si její vedení zatím počíná tak, jako by se nic nedělo. Pokud se strana rychle nezačne věnovat vnitřnímu úklidu, možná v příštích volbách zjistí, že už jí nezbývají žádní voliči," říká politolog, který proto nynější stav považuje za dlouhodobě neudržitelný.

ČSSD v opozici, přestože vyhrála všechny poslední volby

Svůj pohled opírá i o to, že TOP 09 vykazuje po úspěšných volbách do Sněmovny sestupný trend a Věci veřejné se ukázaly být skutečnou bublinou, která v komunálních a senátních volbách praskla. Naproti tomu ČSSD, ač ve volbách do Poslanecké sněmovny ztratila mnoho voličů ve srovnání s rokem 2006, tak letos vyhrála všechny troje volby i ty poslední krajské v roce 2008. „Přesto ale právě ona je v opozici, zatímco vládu vede strana voliči opakovaně vytrestaná," podotýká Pehe.

Proto je přesvědčen, že to není příliš stabilní situace. „Vláda nyní už několikanásobně poražených stran, ač disponující 118 hlasy v Poslanecké sněmovně, stojí proti několikanásobně vítězné ČSSD a setrvale stabilním komunistům a tváří se, že má mandát k prosazování tvrdých reforem bez větších konzultací s opozicí. Na své straně, jak naznačují průzkumy, nemá ani většinu veřejnosti," tvrdí Pehe.

Klaus bude ještě ve funkci jednomu jmenování vlády zřejmě asistovat

Za velice pravděpodobné proto považuje, že se vnitrostranická nejistota, zapříčiněná porážkami a volebními neúspěchy vládních stran, brzy přetaví do vládní nestability. „Reformy, které tato vláda neprosadí v příštích měsících, než jednotlivým stranám plně dojde, že riskují svoji vlastní existenci, neprosadí zřejmě už vůbec. Ač to v červnu tak nevypadalo, prezident Klaus bude nejspíš před svým odchodem z funkce asistovat u sestavování ještě jedné vlády," mění se politolog v prognostika.

K věci:

ČSSD získala "12 statečných" a ovládne Senát 

Ve volbách do zastupitelstev bodovali nezávislí kandidáti. Ožili lidovci 

Politologové: Vládní reformy ovlivnily senátní volby 

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…