Poslanci se opět hádají. Kvůli nouzi. Legislativní

02.11.2010 15:44

Ani tři čtvrtě hodiny po začátku úterního jednacího dne Poslanecké sněmovny schůze poslanců nezačala. Důvodem jsou hádky, zda mohou poslanci jednat ve stavu legislativní nouze, aniž by přerušili řádnou schůzi sněmovny.

Poslanci se opět hádají. Kvůli nouzi. Legislativní

Úternímu schvalovacímu procesu ve sněmovně předcházela debata, zda trvá, nebo netrvá stav legislativní nouze a zda v tomto režimu poslanci mohou dnes vůbec jednat.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka totiž trvá na tom, že se poslanci ve sněmovně pohybují v řádném režimu. „Pokud dva poslanecké kluby, anebo 20 poslanců nesouhlasí se zařazením nových bodů, které mají být hlasovány v režimu legislativní nouze, na program řádné schůze sněmovny, tak podle jednacího řádu neplatí," řekl Sobotka s vysvětlením, že jde o veto dvou poslaneckých klubů, tedy ČSSD a KSČM.

"Programu legislativní nouze předchází projednání pořadu schůze. Takže se musí body v legislativní nouzi projednat v jiném režimu, než v jakém se necházíme. Jakýkoliv jiný postup může být v rozporu se zákonem, a může být zpochybněno cokolliv, co bude přijato dnes v legislativním procesu," podotkl dále Sobotka.

Vypadá to, že Němcové někdo "učený" radí, ale není tomu tak

"Zdá se mi, že se dnes děje něco mimořádného a to, že paní předsedkyni radí zaměstnanec sněmovny. Má dokonce před sebou cedulku ´legislativa´. Vypadá to, jako by se paní předsedkyni dostávalo odborných rad. Ale pozor, není tomu tak," upozornil dále Sobotka. 

Podle něj jde vládě o to, aby o zákonech rozhodoval ještě Senát v předvolebním složení, v němž mají vládní strany většinu, a o snahu omezit debatu ve sněmovně.

„Vláda by měla nyní odejít a měla by přinést návrh na svolání mimořádné schůze sněmovny, která může být svolána do deseti dnů, anebo se vrátit s vyhlášením válečného stavu podle paragrafu 100 odstavce a) jednacího řádu," zdůraznil Sobotka.

Jenže předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová si to nenechala líbit. Tvrvala si na tom, že schůzi poslanci mohou dnes začít a normy schvalovat ve stavu legislativní nouze, aniž by byl jednací řád sněmovny porušen. 

Němcová: Vždy jsme postupovali stejně. Koalice jednací řád neporušuje

„Projela jsem si stenozáznamy za posledních deset let a vždy jsme postupovali takto, tedy stejně, jako dnes. Nikdy ČSSD neprotestovala. Žádný jednací řád neporušujeme," řekla. Za její slova se postupně postavili různí koaliční poslanci. Například poslanec z ODS Jan Vidím. „Sněmovna tak opravdu postupovala vždy. Paní předsedkyně má pravdu," podotkl Vidím.

Opozice ale stále dokola tvrdila to samé. Tedy, že hlasováním ve stavu legislativní nouze by dnes poslanci porušili jednací řád. Kvůli porušování zákona vystoupil například právník a také někdejší místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Ten vyzval Němcovou, aby předala řízení schůze někomu jinému. „Předejte řízení schůze, váš projev nebyl projevem předsedajícího, ale projevem poslance v debatě, " vmetl Filip Němcové.

Že se sněmovna podle dalšího paragrafu nenachází ve stavu válečného stavu, ale ani ve stavu legislativní nouze, přesvědčoval i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, anebo sociálnědemokratický poslanec a hejtman Michal Hašek.

Od 16:00 sněmovna "pojede" v režimu mimořádné schůze

Kvůli nejasné a naprosto nepřehledné situaci si posléze poslanecký klub ODS vzal půlhodinoovu přestávku na poradu klubů. „Svolávám poradu klubu do Státních aktů," řekl šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Do Státních aktů se posléze odebrali i poslanci z TOP 09 a VV.

Nakonec dnes poslanci schůzi přerušili do 16.00 hodin. Od té doby budou jednat v režimu mimořádné schůze. Informoval o tom předseda klubu ODS Petr Tluchoř, který o projednání norem na mimořádné schůzi požádal jménem vládní koalice, aby tím zabránil dalším "planým" debatám. Tluchoř navíc označil počínání levicových poslanců za pokračující obstrukci a zdržování, které mají za cíl oddálit schválení norem.

Nečas: Budeme dnes jednat až do noci

Jak později zmínil premiér Petr Nečas, sněmovna bude dnes jednat, dokud nebudou všechny normy schváleny, tedy i do noci. "Všimněte si ale, že ale neříkám do které noci. Neodejdeme ze sněmovny, dokud nebudou tyto zákony schváleny," dodal k tomu Nečas.

Koaliční poslanci chtějí projednat ve stavu legislativní nouze čtyři vládní novely, které by snížily rozpočtové výdaje. Jde o nižší státní podporu stavebního spoření, zavedení takzvané povodňové stokoruny a další daňové změny, balíček sociálních úsporných opatření a o snížení příspěvků politickým stranám. Opozice ale nevidí pro legislativní nouzi důvod a zřejmě se obrátí na Ústavní soud.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…