Krajská zdravotní se handrkuje s VZP a lékaři žijí v nejistotě

02.11.2010 15:25

Na zatím posledním jednání zastupitelstva Ústeckého kraje se strhla slovní přestřelka mezi Petrem Bendou (ČSSD) a Hanou Jeníčkovou (Severočeši.cz). Spor vedli o fungování Krajské zdravotní. a.s. Své stanovisko pro Parlamentní listy.cz vyjádřil i ředitel pobočky VZP pro Ústecký kraj.

Krajská zdravotní se handrkuje s VZP a lékaři žijí v nejistotě

V závěru zatím posledního jednání zastupitelstva Ústeckého kraje se strhla slovní přestřelka, jejímž tématem bylo fungování Krajské zdravotní a.s., přitom ani zdaleka nešlo o potyčku první. Krajská zdravotní a.s., která spravuje řadu zdravotnických zařízení v kraji, se pod palbou opozičních zastupitelů ocitá poměrně často. Zdá se ale, že ani vládnoucí ani opoziční zastupitelé nechodí na jednání se všemi dostupnými informacemi.

Jak to řídíte Krajskou zdravotní?

JUDr. Jeníčková z řad opozičních Severočechů.cz se ptala, jak je možné, že dosud není podepsán dodatek smlouvy mezi Krajskou zdravotní a.s., respektive jejím nemocnicí v Mostě a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) pro letošní rok? Neopomněla zdůraznit, že je to nepřijatelné, protože rok se pomalu chýlí ke konci a mostečtí lékaři žijí po celou dobu v nejistotě.

Vina není na naší straně

Odpovědi se ujal Předseda představenstva Krajské zdravotní a.s., zastupitel a předseda krajské organizace ČSSD Petr Benda. Okamžitě prohlásil, že chyba není na straně Krajské zdravotní a.s. a vina leží na VZP. „Krajská zdravotní usiluje o podepsání smlouvy, ale je opakovaně odmítána," uvedl Benda.

„Jsem upřímně rád, že z vašich řad vyšli po těchto volbách dva senátoři, a myslím si, že oni mohou účinně tlačit na vládu, na ministra, i na ředitele VZP. Jejich pomoci v této věci bych si velice vážil, protože zatím se nikomu nepodařilo postoj VZP ke Krajské zdravotní a.s. změnit," dodal Benda a poukázal tak na fakt, že za Severočechy.cz byli v nedávno skončených senátních volbách v Ústeckém kraji zvoleni hned dva senátoři. 

V závěru své řeči připomněl, že dodnes nejsou ze strany VZP uhrazeny veškeré peníze za výkony z roku 2009 „a dokonce se ještě dohadujeme na některých úhradách za rok 2008," uzavřel Benda.

Zastupitelé neříkají pravdu, brání se VZP

Zdá se ovšem, že ani Jeníčková, ani Benda neměli svá tvrzení podepřena všemi dostupnými materiály. Proti tvrzením zastupitelů se totiž ostře ohrazuje ředitel krajské pobočky VZP pro Ústecký kraj Petr Veselský.  Tvrdí, že s Krajskou zdravotní a.s. jedná maximálně vstřícně a, aby svá tvrzení podpořil, dodává, že dodatek ke smlouvě mezi VZP a nemocnicí v Mostě byl podepsán již 31. srpna tohoto roku.

„Rok 2008 jsme definitivně vypořádali až cca v polovině 2010, což samozřejmě moc k chlubení není. Šlo však pouze o zlomek celkové sumy, přičemž podíl na
zdržení měly obě strany," říká Veselský. Přitom je třeba mít na paměti, že zdržení nemusela způsobit přímo nemocnice v Mostě, pojišťovna jedná s Krajskou zdravotní a.s. jako s celkem a problém tak mohl být i v jiném závodě.

Vyúčtování za rok 2009 bylo podle Veselského zasláno teprve k 1.10. 2010 a výsledný doplatek již byl uhrazen. „Ze strany Krajské zdravotní a.s. je avizován požadavek na nový přepočet z důvodu oprav, jejich žádost zatím doručena nebyla. Jsme připraveni k úpravě, ale půjde o nepodstatné sumy," uzavírá Veselský.

Související:

Benda (ČSSD): Předvolební „harašení" Ondřeje Lišky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…