Zákony byly schváleny velmi košer způsobem, tvrdí Kočí

03.11.2010 11:27

Zběsilé tempo, v němž sněmovna během úterního večera schválila ve zrychleném režimu vládou předložené zákony, není podle poslankyně VV Kočí důvodem, aby jejich schválení nebylo považováno za řádné.

Zákony byly schváleny velmi košer způsobem, tvrdí Kočí

Na vyhlášení stavu legislativní nouze, který umožnil, aby sněmovna schválila balíček zákonů, nevidí předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí nic špatného. „Paragraf 99 ho umožňuje i pro situace hospodářského ohrožení, a to by nastalo, pokud by se zákony nepodařilo schválit do konce roku. Hrozilo by snížení ratingu a prodražení dluhové služby. Takže zákony byly schváleny velmi košer způsobem," uvedla Kočí ve Studiu 6 České televize.

Samotnou ji mrzí, že poslanci nemohli schvalovat zákony klasickým způsobem. „Ale opozice přišla s obstrukcemi a navíc deklarovala, že Senát v novém složení zákony neschválí. Dokázala bych si představit, že to schvalování proběhne klasicky se standardní diskusí, ale vzhledem ke lhůtám a postoji opozice nebylo možné postupovat jinak," obhajuje Kočí způsob, jaký koalice k prosazení svých záměrů zvolila.

Vláda má dobré právníky, doufá poslankyně

Nicméně uznala, že návrhy zákonů mohly jít do Sněmovny dříve a pak by stav legislativní nouze nebylo nutné použít. „Někteří ministři, nechci říct, že zaspali, ale mohli předložit zákony do parlamentu dříve. To se netýká ministrů za Věci veřejné, kteří je měli už před říjnovými volbami," naznačuje poslankyně VV, že koaliční partneři právě s ohledem na volby s předlohami nespěchali.

Není proto divu, že ČSSD považuje hrozbu hospodářskými škodami pouze za výmluvu vlády, a proto chce kvůli zrychlenému režimu projednávání podat stížnost k Ústavnímu soudu. „Sama se toho obávám, ale myslím, že vláda má dobré právníky, aby to dokázali obhájit. Legislativní nouze měla svůj důvod a věřím, že to Ústavní soud bude vidět stejně," doufá Kočí.

K věci:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…