Noční drama v Brně. Výsledek? Velká koalice a na trůnu Onderka

03.11.2010 11:41

Někteří jsou spokojeni, jiní jen těžko zakrývají zklamání a vztek. Takový je výsledek nočního tajného hlasování členů Klubu zastupitelů ODS v zastupitelstvu města Brna a členů Oblastní rady ODS Brno - město.

Noční drama v Brně. Výsledek? Velká koalice a na trůnu Onderka

V obou případech hlasování vyznělo pro vznik velké koalice s ČSSD, což zcela vyřadilo plány poměrně početné skupiny vlivných členů ODS, kteří se pro Brno snažili vytvořit pravicové vedení ve spojení s KDU-ČSL a TOP 09, čímž by vítěznou ČSSD postavili do opozice a také zbavili postu primátora.

„Výsledek hlasování nebudu v tuto chvíli nijak komentovat," řekl pouze zjevně zklamaný a rozladěný Robert Kotzian, který měl jako lídr ODS šanci stát se novým primátorem a který spolu s krajským šéfem strany zastával post oponentů vzniku nejpohodlnější velké koalice se členy byť vítězné, ovšem ideologicky zcela odlišné strany.

Brno tedy s největší pravděpodobností čeká vládnutí velké koalice ČSSD s ODS. Po dvou týdnech váhání totiž místní ODS dala košem TOP 09 a lidovcům a přiklonila se k variantě koaliční spolupráce se sociální demokracií. Brněnským staronovým primátorem by tak znovu měl být Roman Onderka (ČSSD).

Zvolení zastupitelé ODS se sešli v úterý večer na jednání za zavřenými dveřmi. Po třech hodinách nakonec v tajném hlasování rozhodli v poměru 10 ku 4 pro uzavření koaliční smlouvy s ČSSD. Stejný záměr pak v hlasování potvrdila i oblastní rada, kde však byl již výsledek mnohem těsnější 11:7.

Respektujte naše rozhodnutí, vzkázali z Brna do Prahy

„Oblastní rada ODS Brno - město konstatuje, že rozhodnutí o povolebním uspořádání v Zastupitelstvu města Brna je výlučně v kompetenci brněnské ODS a žádá mimobrněnské představitele ODS, vyjma předsedy strany Petra Nečase, aby respektovali autonomii rozhodování brněnských orgánů ODS," uvedla po jednání brněnská mluvčí strany Monika Dittrichová.

Se svou koncepcí tak neuspěl lídr ODS Robert Kotzian, který na rozdíl od většiny zastupitelů horoval pro koalici ODS, TOP 09 a lidovců. Výsledek jednání proto ani nechtěl komentovat. Volby v moravské metropoli vyhrála s přehledem a ziskem více než třiceti procent hlasů ČSSD, druhá skončila s odstupem deseti procent ODS. Společná koalice obou stran bude mít v zastupitelstvu pohodnou většinu 33 hlasů z 55. ODS by měla mít výměnou za přenechání postu primátora socialistům většinu v městské radě. To ale musí ještě potvrdit vyjednávání mezi oběma stranami, kterým byl za ODS pověřen předseda brněnské organizace a místopředseda strany Pavel Blažek. Kotzian by se mohl vrátit do městské části Bohunice, kde byl minulé čtyři roky starostou.

„Je to určitě příjemná zpráva, při politických jednáních totiž nikdy nevíte, jak to dopadne. Velká koalice dává záruku stability a měla by posunout Brno o notný kus dopředu," uvedl k výsledku ještě v noci dosavadní a zřejmě i budoucí primátor Roman Onderka.

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …