Vondra odvolal náměstka Fulíka. Nahradí ho Šedivý

03.11.2010 13:18

Mimo jiné kvůli pochybnému tendru na nákup letadel CASA se rozhodl šéf obrany Alexandr Vondra (ODS) učinit personální změny na postu svého náměstka.

Vondra odvolal náměstka Fulíka. Nahradí ho Šedivý

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se podle serveru Respekt.cz v úterý rozhodl odvolat svého náměstka Jana Fulíka. Nahradit by jej měl exministr obrany Jaroslav Šedivý. Fulíkovi byla přitom podle serveru nabídnuta jiná pozice.

Odvolaný náměstek údajně stál za uzavřením dohody s koncernem EADS a Španělskem o výměně jednoho transportního letounu CASA za několik českých bitevníků L-159.Další tři letouny CASA Česko koupilo a nyní kvůli tomu čelí kritice Evropské komise. 

Fulík - Kopřivův následovník

Fulík přitom zaujal pozici letos v létě, a to po odvolaném náměstkovi pro vyzbrojování Jaroslavu Kopřivovi, který o funkci přišel kvůli přípravě podezřelé zakázky na nákup minometů.

Zdroje z resortu obrany pro ČTK uvedly, že o výměně se uvažovalo delší dobu a nejde tak prý o žádné překvapení. "Ministr vždy dával najevo, že si buduje svůj vlastní tým," poznamenal vysoce postavený úředník resortu. 

ČR u soudu

Kvůli výběru vojenských transportních letadel CASA žene Evropská komise Českou republiku k evropskému soudu. Praha podle jejího prohlášení totiž nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek.

Podle komise Česko mělo letadla vybrat na základě celoevropského tendru; místo toho však o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodlo bez výběrového řízení.

Více čtěte:

Vondra chce resort vyčistit. O pandurech se ale nebaví

Topolánek k pandurům: Vondra na mě tlačil 

Vondra je Parkanová, bezradný. Ať skončí, kritizuje Hulínský 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…