Kotzian vezme místo prvního náměstka Brna

03.11.2010 22:13

Podle zdroje z blízkého z okolí brněnského volebního lídra ODS Roberta Kotziana, Kotzian vezme post prvního náměstka primátora. V Brně vznikne velká koalice mezi vítěznou ČSSD a ODS.

Kotzian vezme místo prvního náměstka Brna

Robert Kotzian byl právě odpůrcem spolupráce se socialisty a podobně jako předseda ODS Petr Nečas a šéf jihomoravského regionu Jiří Kadrnka podporoval pravicovou koalici s TOP 09 a KDU-ČSL, ale zastupitelský klub nakonec v poměru 10:4 odhlasoval spolupráci se socialisty, jeden člen zastupitelstva přeběhl od Kotziana. ODS by měla mít výměnou za přenechání postu primátora socialistům většinu v městské radě. Velkým zastáncem kooperace s ČSSD je místopředseda ODS Pavel Blažek. 

Mezi Skyllou a Charybdou

Podle zdroje ParlamentníchListů.cz Kotzian zvažoval, že se zachová buď „zásadově" a funkci viceprimátora nevezme a stáhne se do ústraní, nebo se nenechá úplně vyšachovat a ponechá si aspoň nějaký vliv jako náměstek primátora, aby mohl zabránit nejhorším „kšeftům" mezi byznysovými bossy ODS a ČSSD.

„Robert řešil opravdu velké dilema, protože, když funkci náměstka vezme, řada lidí o něm řekne, že je stejný kšeftman jako příznivci velké koalice. On si chce zachovat vliv, aby aspoň zabránil té největší špíně. Řada lidí z ODS i ČSSD, kteří spolu chtějí dělat obchody, by byla ráda, aby se zachoval ´zásadově´a ´férově´ a stáhnul se, ale on jim tuhle radost neudělá. Existuje také možnost, že ho budou chtít vyšoupnout i z postu náměstka, který mu jako lídrovi druhé nejsilnější koaliční strany náleží, ale to už by se fakt totálně mediálně znemožnili. Navíc velká část řadových členů brněnské ODS z té velké koalice vůbec nadšená není," řekl redakci zdroj.

Pokud se Kotzian stane náměstkem, zůstane v Bohunicích pouze zastupitelem a již nebude starostou této městské části, neboť nechce kumulovat funkce.

Velká koalice nemusí vydržet

Navíc není vyloučeno, že se řadovým členům ODS časem velká koalice zprotiví a že podpoří v nějaké části volebního období pravostředovou koalici. Brno má 55 zastupitelů. Budoucí koalice bude tedy potřebovat minimálně 28 zastupitelů.

Tu sociální demokraté se svými 19 zastupiteli a 14 zastupiteli z ODS dají dohromady. Existuje ale pak také možnost, že se časem na koaličním vládnutím dohodnou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, které by daly dohromady většinu s 29 zastupiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…