Nejvíce lidí chce zpátky Fischera. Grosse téměř nikdo

04.11.2010 11:20

Návrat do politiky by byl podle průzkumu agentury SANEP nejvíce žádoucí v případě předchozího předsedy vlády Fischera. Naopak dalšího expremiéra Grosse by z politického důchodu nelákal skoro nikdo.

Nejvíce lidí chce zpátky Fischera. Grosse téměř nikdo

Společnost SANEP si vybrala dvacet bývalých domácích politiků, kteří v dobách své slávy plnili přední stránky novin a nyní už ve vrcholné politice nefigurují, a v bleskovém internetovém průzkumu zjišťovala, koho by lidé rádi viděli zpět. Ze šetření, které se uskutečnilo ve dnech 25. až 29. října 2010 na reprezentativním vzorku 5 860 respondentů, plyne, že veřejnost by nejvíce stála o návrat minulého předsedy vlády Jana Fischera.

Politický comeback premiéra přechodné vlády Jana Fischera si přeje 14,8 procent dotázaných v průzkumu společnosti SANEP. Za ním skončil druhý s výrazným odstupem dřívější prezident Václav Havel s 8,3 procenta a třetí se 7,2 procenta nynější advokátka Hana Marvanová, v minulosti mimo jiné předsedkyně US-DEU.

Bývalí premiéři to mají s jedinou výjimkou u veřejnosti dobré

O návrat bývalého premiéra a šéfa ČSSD Miloše Zemana by stálo 6,8 procenta dotázaných, který se o něj už pokusil, ale po květnových volbách na post předsedy nové politické strany SPO-Zemanovci rezignoval. Zájem by byl i o předsedu tzv. úřednické vlády z roku 1998 Josefa Tošovského (6,7%) a bývalé ministryně školství Petry Buzkové (6,5%).

V desítce nejžádanějších tváří z řad bývalých politiků se ještě objevili bývalý ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec (5,3%), expředseda ODA a bývalý ministr spravedlnosti ve vládě Václava Klause Jan Kalvoda (4,9%), bývalý ministr vnitra Jan Ruml (4,9%) a expremiér a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla (4,3%), který v letošních volbách neúspěšně kandidoval do Senátu.



Do zapomnění by lidé v průzkumu poslali i Tvrdíka a Tlustého

Z průzkumu je také zřejmé, že lidé by si nejméně přáli návrat bývalého předsedy ČSSD, premiéra a ministra vnitra Stanislava Grosse, jehož by znovu v politice uvítalo jen 0,7 procenta dotázaných. Jen o něco lépe dopadli exministr obrany Jaroslav Tvrdík (1,2%) a ministr financí první vlády Mirka Topolánka Vlastimil Tlustý (1,3%).

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…