Drobil k fotovoltaice: Stát neuváženě slibuje. A takhle to dopadá

05.11.2010 12:00

Podle šéfa životního prostředí Pavla Drobila vláda musí ohledně fotovoltaiky přistoupit k nouzovým opatřením.

Drobil k fotovoltaice: Stát neuváženě slibuje. A takhle to dopadá

Palčivá problematika fotovoltaiky je v poslední době médii i politiky velmi skloňované téma. Zajímalo i jednoho ze čtenářů Parlamentníchlistů.cz s přezdívkou Horal, který se šéfa životního prostředí Pavla Drobila otázal, zda se Česko někdy solárních panelů zbaví. Za poslední měsíc jich ale v zemi přibyl zhruba milion.

Drobil tak v reakci na dotaz na serveru popisuje kroky, jež ohledně solárních panelů hodlá podniknout. Zmnohonásobení počtu solárních elektráren totiž podle něho hrozí zvýšením cen elektřiny.

Řešení hrozby

"Vláda hledá způsob, jak tuto hrozbu odvrátit. Zrušili jsme nepřiměřenou podporu - to se však týká až elektráren uvedených do provozu od příštího roku, nelze totiž sebrat podporu zpětně," uvedl Drobil navrhové řešení.

Vláda podle něho bude dotovat ceny elektřiny z prodeje povolenek i dalších zdrojů a na velké fotovoltaické zdroje uvalí zvláštní daň.

Nouzová opatření

"To vše jsou však nouzová, mimořádná opatření a není dobře, že se k nim stát musí uchylovat. Tak to dopadá, když stát neuváženě dává sliby, záruky a přijímá závazky, jimž pak z ekonomických důvodů není schopen dostát," postěžoval si šéf životního prostředí.

Téma fotovoltaiky je v těchto dnech aktuální také proto, že právě v pátek protestuje před Poslaneckou sněmovnou až stovka investorů. Nelíbí se jim totiž vládou schválené 26procentní daně na solární elektrárny.

Více čtěte:

Drobil ministrem životního prostředí? Šok, shodují se experti

Drobilovi se na životní prostředí nechtělo. Dýchal by za náš průmysl

Foto: Jan Cibulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …