Julínek ví, co dělat se zdravotnictvím. Ale v politice končí

05.11.2010 23:25

Ministr zdravotnictví Julínek, jedna z nejviditelnějších tváří Topolánkových vlád, v politice končí. Svěřil se s tím v on-line rozhovoru pro iDNES.cz, kde také uvedl, že on ví, jak řešit situaci ve zdravotnictví, jemuž utíkají lékaři do ciziny.

Julínek ví, co dělat se zdravotnictvím. Ale v politice končí

Příliš si nesedl končící senátor Tomáš Julínek s tazateli v on-line rozhovoru pro iDNES.cz. Odpovědi byly velice stručné a v takovém tónu, že mu jeden ze čtenářů vmetl, že s ním diskuse není možná a že ho bývalý ministr zdravotnictví jen utvrdil o své „neomylnosti a aroganci", kterou se prezentoval v minulosti.

„Určitá míra suverenity a pocitu dobře odvedené práce může vyznívat jako arogance. Je to také proto, že to je nepříjemné těm, kteří tuto práci neodvedli. Všichni, kdo věří, že jim nějaký populistický politik zajistí vše, co slíbil na billboardu, budou těžko rozumět pokroku v čemkoli. Povrchní media plodí povrchní politiky. Volič, který se nechává milosrdně obelhávat, dává šanci populismu. Já jsem občanům nelhal a nemám se za co stydět," stihl Julínek zkritizovat politiky, média i voliče.

Od 14. listopadu už Julínkovi jako politikovi nikdo nadávat nebude

Když se ho jeden ze čtenářů zeptal, proč ze třiceti korun, které lidé už několik let platí, nejde většina na platy lékařů a zda neví, co s tím, že lékárníci bohatnou a doktoři utíkají, Julínek zareagoval: „Já opravdu vím, co s tím dělat. Ale v politice končím. Záleží, jestli to budou chtít vědět také mí nástupci, a to z kterékoliv strany."

Exministr zdravotnictví se pak rozlítil, když další čtenář uvedl, že regulační poplatky jsou postavené na hlavu, protože k zubaři se určitě nikdo nechodí zašívat. „Všem třicetikorunovým tazatelům a voličům: Zdá se vám vaše zloba a agresivita adekvátní té částce? Nebo jste naštvaní na celý svět a chcete si na někom zchladit žáhu? V pozici politika jsem to akceptoval jako veřejná osoba a prostě k politice patří i nadávání na politiky. Zároveň upozorňuji, že od 14. listopadu jsem soukromou osobou," potvrdil Julínek, že odchod ze Senátu znamená i jeho odchod z politiky.

Platit za amalgánové plomby i přímou návštěvu specialisty je pitomost

Jeden z tazatelů, který sdílí Julínkovy postoje a názory, se pozastavil nad tím, že kandidoval znovu do Senátu, když bylo zřejmé, že jako symbol nepopulárních reforem nemůže být zvolen. Tím i zavinil převahu ČSSD v horní komoře Parlamentu. „Bylo to důležité i pro mě. Nevím, kdo by měl v tomto obvodě šanci. Situaci v Senátu spíše ovlivnilo nezvolení Janáčkové a Šnébergra," odpověděl politik ODS.

Ten se vyjádřil i k některým krokům ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Jednomu z tazatelů například vadí, že si od nového roku budeme muset všichni platit u zubaře i amalgánové plomby. „Zpoplatnění plomb místo reformy je opravdu pitomost," poznamenal Julínek. A v podobném tónu hodnotil i nové opatření, které trestá pacienta při přímé návštěvě odborného lékaře, bez předchozí návštěvy obvodního lékaře. „Je to pitomost, ministra jsem před tím varoval," uzavřel senátor.

K věci:

Třicetikorunový Julínek neuspěl. Lidé prý raději tlučhuby 

Lidé na mě pokřikují, že jsem lump. Kvůli vám, vmetl Julínek Žaloudíkovi 

Macek (ODS): Julínek v čele VZP je katastrofa 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …