Lasery se již v okolí letišť nebudou smět používat

05.11.2010 15:34

Poblíž letišť by měla vzniknout pásma, kde se nebudou smět používat laserová zařízení. Kdo tento zákaz poruší, čeká jej pokuta až do výše pěti milionů korun. Obsahuje to novela zákona o civilním letectví, kterou v pátek poslanci schválili ve zrychleném řízení.

Lasery se již v okolí letišť nebudou smět používat

Cílem zákona je zvýšit bezpečnost pilotů, kteří si stěžují na to, že je neznámí pachatelé při vzletech a přistáních v okolí letiště Ruzyně ohrožují laserem.

V současnosti v okolí letišť existují ochranné zóny, ve kterých je zakázáno například stavění budov, používání nebezpečných světel či vedení vysokého napětí. Podle autorů novely je však nezbytné vytvořit samostatné ochranné pásmo i pro používání laserů, protože český právní řád laserové útoky nijak nepostihuje. Velikost tohoto pásma by vymezil Úřad pro civilní letectví. Za porušení zákazu by pachatelům hrozila pokuta až pět milionů korun.

O podobném trestu za toto jednání debatovala už Poslanecká sněmovna před jarními volbami, zákon ale nestihla včas schválit. Dnes pro zákon hlasovali poslanci napříč všemi politickými stranami. Pro přijetí návrhu bylo 113 ze 128 přítomných zákonodárců. Návrh nyní posoudí Senát.

Poslanec Husák: Za normnou stojí i ministerstvo dopravy

Poslanec Jan Husák z TOP 09, který je jedním z autorů návrhu, zmínil, že norma byla vypracována ve spolupráci s ministerstvem dopravy. „Celá tato problematika ohrožování civilních letadel laserovými zařízeními se stává velmi závažnou. Jedná se o velmi nebezpečné aktivity, které mohou vést k vážným nehodám," uvedl Husák.

Útoky na letouny u ruzyňského letiště se rozmohly podle ředitele Úřadu pro civilní letectví Josefa Rady koncem loňského roku. Bylo jich údajně sedm, zatím žádný z nich nevedl k nebezpečné události. Jak ale odborníci již dříve uvedli, může být zásahem vážně poraněno oko pilota, v tom "lepším" případě může být způsobena dočasná slepota pilota okamžitě po zásahu, což znamená vážné ohrožení letadla ve vzduchu.

Poslanec Pavel Hojda (KSČM) pak ve sněmovním proslovu dodal, že problémy, které jsou s laserovými zařízeními, se začaly objevovat v minulých letech i v zahraničí - u německých letišť, anglických letišť, ale i francouzských. "A ti velice rychle přijali opatření, aby nemohla být letadla a piloti a samozřejmě i cestující ohrožováni," uvedl Hojda s tím, že tyto země provedly změny zákonů, které tyto útoky staví mimo zákon a definují je jako závažný trestný čin.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…