Fischer: Raději jsem odešel do zahraničí. Dostali by mě za pár dní

08.11.2010 16:35

Z FISCHEROVY KNIHY Bývalý premiér Jan Fischer ve svých pamětech, které za pár dní oficiálně vyjdou, připomenul, kdo se ho snažil zlanařit pro jeho případné další působení v politice. Navíc sebejistě poukazuje na nekalé praktiky politických špiček.

Fischer: Raději jsem odešel do zahraničí. Dostali by mě za pár dní

Jan Fischer v inkriminovaných kapitolách nastiňuje, kam se mohla ubírat jeho další cesta. Vyhnanství, veřejná diskreditace, obléknutí stranického dresu, comeback na ČSÚ nebo poslechnout Zdeňka Tůmu.

I Zeman licitoval

Od politických stran dostal populární expremiér Fischer několik nabídek. "Na kandidátce mě chtěli mít sociální demokrati, Schwarzenbergova a Kalouskova TOP 09 a Strana práv občanů Miloše Zemana. Odmítl jsem je zdvořile, nicméně s rozhodností," vzpomíná na lákání politických partají Fischer.

Pro politiku používal tehdy Fischer hojně přirovnání měsíce o dvou stranách. "Jednu přivrácenou, což je péče o stát a jeho co nejlepší správa. Když to ale v běžných podmínkách chcete dělat, musíte jít do voleb s nějakou stranou a možná pro ni i dýchat, třebaže v ní leckdo dýchá spíš pro sebe. Což je ta druhá strana Měsíce, odvrácená," vysvětluje Fischer a dodává: "Do naší politiky se mi prostě před parlamentními volbami nechtělo."

Ztracená cesto zpět na ČSÚ

Statistik Fischer původně uvažoval o navrácení se na statistický úřad po složení funkce předsedy vlády. To však již podle jeho názoru nešlo, jelikož se jeho předsednictví nečekaně protáhlo.

"Já bych úřadu po osmi letech už žádné nové impulsy nedal. A teď? Má smysl po dlouhé přestávce vstupovat znovu do téže řeky? Měl bych se opravdu vrátit, tak jak jsem původně slíbil?" klade si otázky.

Musel by pomoci Mossad

"Vzpomněl jsem si na časy, kdy mě Hugo a Boss (Paroubek a Topolánek - pozn. red.) chtěli uklidit do Bruselu a kdy jsem dostal signály, že by to jiným politikům vyhovovalo taky," píše dále Fischer a v knize se obává, že by jej chtěli vyštípat i z ČSÚ, jelikož jako jeho předseda navštěvoval jednání vlády. Nastiňuje i teoretický vývoj jeho diskreditace.

Související:


"Šamani z vlivových agentur by vytáhli do boje a zvládli by mě za pár dní. Chybná data statistiky, úvahy o zfalšovaných údajích, podezření, že byla některá zakázka cinklá. Zahlcené servery na netu, rotačky chrlící papír s obratně spíchnutou pomluvou. Nakonec by mi asi skutečně musel pomoci Mossad," popisuje teoretický odstřel své osoby Fischer.

Tůma mi otevřel oči

Fischera napadlo už na prahu druhého turnusu vládnutí hledat si místo sám. "Uvědomil jsem si, poté když mě chtěli zahnat do Bruselu, že bych si měl pro budoucnost najít místo v zahraničí. Mimo dosah našich politických špiček. A věděl jsem o práci, která by mě zajímala. V Evropské bance pro rekonstrukci a rozvoj měl prvního září 2010 nastoupit nový viceprezident," uviděl Fischer šanci.

"V médiích se později psalo, že mě na to upozornil Eda Janota, ale nebylo to tak. První informaci mi dal někdo jiný - tehdejší guvernér České národní banky Zdeněk Tůma," dokončil myšlenku Fischer.


ParlamentníListy.cz exkluzivně z knihy Fischera:

Fischer v knize: Kvůli urážce od Topola jsem řval
Paroubek Fischerovi: Nedělejte se hezkým, radši zpytujte svědomí
Říká se, že Fischera objevil Nečas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…