Bojovník s korupcí: Barták hraje na jistotu, policie nemá šanci

12.11.2010 20:43

Bývalý ministr obrany Martin Barták čelí dalšímu maléru. Současný Kalouskův náměstek si měl podle bývalého amerického velvyslance Cabanisse říci o úplatek za to, aby kopřivnická Tatra neměla problémy při získávání armádní zakázky na nákladní vozy. Podle šéfa české Transparency International Davida Ondráčky hraje premiér i Barták sám na jistotu. Policie je prý bez šance cokoliv vyřešit.

Bojovník s korupcí: Barták hraje na jistotu, policie nemá šanci

„Když oznámím korupční nabídku po delší době tak, jak to učinil někdejší americký velvyslanec, nemá policie šanci to vyšetřit. Vždy to bude tvrzení proti tvrzení," upozorňuje ředitel české pobočky Transparency International Ondráčka. Což ostatně politici dobře vědí.

„Je nesmírně účelové říci, že počkám na výsledek vyšetřování, tak jak to učinil jak Barták žádostí o osobní neplacené volno, či ministr Kalousek, když je mi jasné, že žádný výsledek vyšetřování asi nebude," konstatoval pro ParlamentníListy.cz přední český odborník v otázce korupce.

Pozor na předčasné soudy

Členové Nečasova kabinetu by podle Ondráčky měli zvážit, zda nadále posuzovat Bartákův případ z roviny právní, tedy na základě prokázání či neprokázání viny, nebo by měli postupovat v rovině politické. „Na jejich místě bych šel tou druhou cestou. Měli by zvážit, zda toho není na pana Bartáka už dost na jeho rezignaci," myslí si šéf české Transparency International.

Jedním dechem ale Ondráčka upozorňuje, že nejen tato, ale i ostatní kauzy spojované s Bartákem mohou být jen velmi kvalitním pokusem o jeho politickou likvidaci.

„Sice v resortu obrany vyplavalo na povrch mnohé, ale na druhou stranu se celý resort točí okolo zbrojního byznysu. A tam jde o takové částky, že se používají různé metody. Včetně falešných obvinění," upozornil Ondráčka.

Související:
Kalousek: Zatím je to tvrzení proti tvrzení. Barták si vzal volno
Bartáka mimo službu „postavil" Nečas. Do doby, než se jeho případ vyšetří
Barták: Proti informacím o korupci se budu bránit právní cestou
Barták prý žádal miliony dolarů za vyřešení armádní zakázky Tatry
Nečas by měl Bartáka okamžitě odvolat, vyzývá Sobotka z ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…