Paroubkovi se stýská po Topolánkovi. Vrátí se, předpovídá

13.11.2010 9:03

Expředseda ČSSD se domnívá, že občanští demokraté nemají dostatek osobností. V současné době, kdy vládní ODS prochází s koaličními partnery nelehkým obdobím prosazování úsporných reforem, bude potřeba pevnější ruka. Předsedu ODS Petra Nečase by tak mohl opět vystřídat bývalý šéf strany Mirek Topolánek. I to je v politice možné, tvrdí Jiří Paroubek.

Paroubkovi se stýská po Topolánkovi. Vrátí se, předpovídá

Mirek Topolánek měl pro ODS tah na branku a nesrovnatelně větší charisma než Petr Nečas. Paroubek se v rozhovoru pro Lidové noviny domnívá, že vzhledem k tomu, že občanští demokraté nemají dostatek osobností, vrátí se Topolánek. „V politice je možné jakékoli řešení," uvedl bývalý předseda ČSSD.

Ten své tvrzení o náhradě Nečase Topolánkem kromě Lidových novin sdělil také rádiu Frekvence 1. Tam na jeho slova reagoval i premiér Nečas. „Jestliže pan Paroubek říká, že po Nečasovi může přijít jen Topolánek, tak to asi myslí tak, že po Sobotkovi v ČSSD může přijít zase jen Paroubek," reagoval ironicky premiér.

Paroubek nicméně vnímá na Topolánkovi i další pozitivní věc, když upozorňoval na problém se solárními elektrárnami tehdejšího premiéra Jana Fischera. „Ale ten raději cestoval po zajímavých zahraničních destinacích a chodil po nejrůznějších společenských akcích. Takže ani on ani ministerstvo průmyslu neudělalo nic," nešetří kritikou Paroubek.

Fischer: Piklili spolu

V nově vydaných pamětech Jana Fischera, které má server ParlamentníListy.cz k dispozici, předseda úřednické vlády popisuje, jak si ho Paroubek s Topolánkem pozvali do jistého penzionu za Prahu a bylo vidět, že tam spolu piklí. „Samozřejmě, že strany, které spolu dají dohromady úřednickou vládu, spolu musí hovořit. Samozřejmě, že jsme se tu a tam sešli, samozřejmě, že jsme si volali, samozřejmě, že jsme se nedrželi kolem ramen," říká Paroubek. „Takže pan Fischer by měl spíš ocenit, že jsme se s Mirkam Topolánkem byli schopni dohodnout," dodává.

Z Fischerovy knihy:


Paroubek: Mohli by mě využít víc

Jiří Paroubek hodnotí i současné dění ve vlastní straně. Konkrétně dva největší rivaly a zároveň kandidáty na předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku a Michala Haška. „Já hledám v lidech vždycky to pozitivní. Síla Michala Haška je v praktické politice, v pragmatismu. Síla Bohuslava Sobotky je spíš v programovém přístupu," říká Paroubek.

Po odchodu bývalého předsedy působí ČSSD zakřiknutě, o jejím expředsedovi, dnes řadovém poslanci, je ale stále slyšet dost. Za posledních pět měsíců má větší publicitu než Sobotka s Haškem dohromady. Může to být dojezd ze setrvačnosti. „Média se na bývalé předsedy obvykle neobracejí," konstatuje Paroubek a dodává: „Sociální demokracii obrovsky pomohla vláda svou hloupou asociální politikou".

Vypuštěného džina do lahve nevrátíte

Vláda sice nic konkrétně asociálního neudělala, ale podařilo se jí prý vystrašit lidi. „A jestli se po 60 dnech vlády vydalo 40 tisíc lidí na pražská náměstí, tak myslím, že je to teprve počátek jejích problémů. Pokud tu příští měsíc bude generální stávka, ta to s tou společností zatřese," konstatuje dále poslanec Paroubek, který dodává, že vypuštěný džin z lahve už se do ní bude těžko vracet.

Uplynulých dvacet let hodnotí jako období sociálního dialogu, kdy se Česká republika rozvíjela dobře. Nyní se ale rozdělila. Dobrá vláda by na to reagovala, protože jinak zareaguje veřejnost. „Co se stane začátkem příštího roku, když si na výplatní pásce přečtou, že mají o deset procent méně, nebo až se změní zákoník práce a oni zjistí, že mají nádenické smlouvy?" ptá se Jiří Paroubek. „Myslím si, že se pozice vlády bude hroutit," dodává. „Pokud takhle bude pokračovat, tak ho budou muset vyměnit. Jsem o tom hluboce přesvědčen. A to je štěstí pro sociální demokracii," říká nynější poslanec.

##MINIPAS 221##


Čtěte také:


Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…