Cíl je už blízko, sliboval usměvavý Tůma. Svoboda však nepřišel

15.11.2010 22:49

Podle volebního lídra TOP 09 v Praze, exguvernéra ČNB, je dohoda o koalici v metropoli již na spadnutí. Kdo s kým však neřekl.

Cíl je už blízko, sliboval usměvavý Tůma. Svoboda však nepřišel

Kandidát na pražského primátora TOP 09 Zdeněk Tůma byl hostem pondělních Událostí, komentářů. Zde hovořil o povolebním vyjednávání v Praze.

"Dneska jsme se posunuli dál, zástupci ODS dostali mandát, to jim umožnilo dotáhnout tu nabídku, kterou od nás mají 14 dnů," popsal postup jednání usměvavý, leč nervózní Tůma.

Na druhou stranu moderátorka Daniela Drtinová přiznala, že Česká televize zvala do studia i šéfa jednacího týmu ODS Bohuslava Svobodu, ten se ale omluvil kvůli zaneprázdněnosti.

Kam šel? Nevím

"Pan docent se mi nesvěřuje," povzdychl si pak Tůma s tím, že po jednání s TOP 09 Svoboda odešel. ODS má nicméně volné ruce k jednání i s ČSSD. O tom, že se ODS nakonec dohodne s ČSSD a vyšachují vítěznou TOP 09, se v Praze spekuluje již několik měsíců, dávno před konáním podzimních voleb.

"Trvá to už dlouho, z pohledu mého názoru už jsme blízko cíle, už je to spíše o vyjednávání, ne o rozhodování," nastínil svou vizi exguernér ČNB. Prozradil alespoň, že TOP 09 nabídla ODS jeden ze tří "silových" resortů na magistrátu - finance, doprava, územní rozvoj.

"Posouzení obou variant koalic záleží na tom, která přinese větší změnu, samozřejmě lepší by byla koalice s ODS," dodal dále případný primátor s tím, že výsledky povolebního vyjednávání budou známy již velmi brzy. TOP 09 by v úterý měla dostat reakce od ODS i ČSSD na nabídku. "Zítra to bude o rozhodování," dodal Tůma.

Dohoda s ODS? Byl by to zázrak, tvrdí Laudát

Sám předseda pražské TOP 09 František Laudát ParlamentnímListům.cz ještě před pondělním podvečerním jednáním řekl, že dohoda mezi ODS a TOP09 by se rovnala zázraku.

"Ohledně naší spolupráce to má v ruce ODS. Na ní záleží, co bude dál. Třeba se stane zázrak a dají přednost něčemu jinému, než aby se na své poslední čtyři roky drželi vedení města," řekl serveru ParlamentníListy.cz Laudát.

Související:
ODS a TOPka v Praze bude znovu jednat o koalici. Už v úterý

Pražská ODS spočítá Topce nevěru. TOP 09 spoléhá na zázrak
Velká koalice v Praze? Bude to o prsa
Pražská ODS? Ta mě nikdy nemusela, přiznal Nečas v rádiu
Paroubek se děsí: Tůma primátorem? Rozhodoval by Kalousek-Háva
Více k tématu Koalice na radnicích
Dientsbier: Před volbami mě podpořili, po nich ti samí potopili

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…