Pospíšilova novela zahýbe soudy. Předsedové již nebudou předsedy

16.11.2010 10:45

Celkem 215 soudních funkcionářů bude muset v příštích letech opustit své posty. Počítá s tím novela ministra Pospíšila z roku 2008, která zavádí časově omezený mandát pro předsedy a místopředsedy soudů.

Pospíšilova novela zahýbe soudy. Předsedové již nebudou předsedy

 

Důvodem je novela zákona o soudech a soudnictví, kterou před dvěma lety vypracovalo ministerstvo spravedlnosti. Ta zavádí časově omezený mandát soudních funkcionářů a zároveň určuje, kdy má soudce svůj mandát složit. Naráží ale na nález Ústavního soudu z letošního října. Ten rozhodl, že opakované jmenování předsedů a místopředsedů výkonnou mocí by mohlo teoreticky vést k personální korupci, "která by ohrožovala ústavně přikázanou nezávislost a nestrannost soudců."

Problémy by mohly mít malé soudy

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dočasnost mandátů podporuje. Přesto přiznává, že ztráta možnosti opakovaného jmenování vedení soudů může zejména malým soudům přinést problémy.

Pospíšilův rezort nyní pracuje s odborníky na ústavní právo na rozboru, který má ukázat, jak se situací naložit. Podle LN řeší například to, zda by bylo možné, aby soudce po skončení svého mandátu mohl přejít na jiný soud, kde by vykonával stejnou funkci. Podle nedávného rozhodnutí Ústavního soudu by si také předseda společně s místopředsedou po čase mohli vyměnit svá místa.

Brožová se postavila proti

Proti časově omezenému mandátu se ohradila například předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. "Mandát na dobu určitou s sebou nese rizika. Bude-li předseda soudu - z hlediska správy soudu - v nadřízené pozici, pak přece jenom jeho přístup k zaujímání náročných postojů bude limitovaný úvahou, že se vrátí do postavení řadového soudce," uvedla. Časově neomezený mandát je podle ní zárukou nestrannosti a nezaujatosti.

Lichovník: Měla by vzniknout Nejvyšší soudcovská rada

Pospíšilovu změnu zákona naopak vítá prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. "Ústavní soud jasně řekl, že stávajícím způsobem nelze zajistit nezávislost," uvedl Lichovník s tím, že by z tohoto důvodu měla vzniknout Nejvyšší soudcovská rada. Ta by od ministra spravedlnosti prezidenta převzala řadu pravomocí týkajících se právě jmenování soudních funkcionářů. "Dočasnému mandátu soudních funkcionářů se vůbec nebráním, musí tomu tak ale být na jiném základě než dnes," řekl Lichovník pro Lidovky.cz.

Dále:

Starým soudcům ubývají síly, proto je prý Pospíšil nechce

Zatímco soudci přibývají, úředníci chybí, tvrdí Lichovník

Demonstrovat budou i úředníci soudů a státních zastupitelství

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…