Tůma si teď bude hledat práci. Počítal s křeslem primátora

17.11.2010 6:07

Lídr TOP 09 v pražských komunálních volbách a také kandidát na primátora Zdeněk Tůma tvrdí, že si bude muset nyní zajistit práci. Bude totiž pracovat jako řadový zastupitel a tak si na životní náklady své rodiny nyní nevydělá.

Tůma si teď bude hledat práci. Počítal s křeslem primátora

„Budu nyní pracovat jako řadový zastupitel a tak musím nějak zajistit rozpočet rodiny," řekl Tůma v pořadu České televize Interview 24.

Jinou práci si prý dosud nehledal. „Kde ale budu pracovat, to nyní skutečně nevím, neboť jsem se skutečně chystal  na práci primátora a ne na to, co budu dělat, když to nedopadne. Teď budu muset zauvažovat, co dál," uvedl dále Tůma. Zároveň zmínil, že funkci zastupitele bude vykonávat po celé čtyři roky.

Do zahraniční firmy či banky zatím nakročeno nemá

K Tůmovi prý dosud nedoputovala ani žádná zahraniční nabídka. O práci v zahraničí podle svých slov ale uvažoval, ovšem bylo to ještě v době, kdy pracoval v centrální bance jako guvernér. Když však banku opouštěl, tak o tom již nepřemýšlel. Z postu guvernéra přitom odešel předčasně, rezignaci ohlásil v dubnu a kdyby neodešel sám, pak by ČNB stále ještě vedl. Tůma však zdůraznil, že tenhle jeho krok nelze rozhodně dávat do souvislosti s jeho politickým angažmá.

„Vypadá to jako časová shoda - opustit post guvernéra ČNB předčasně a náhle vstoupit do politiky a přijmout nabídku TOP 09 jako kandidát na primátora. Můžete to tak brát, že jsem spekuloval, že topka dopadne dobře. Nabídka ale skutečně přišla, až když  jsem skončil v pozici guvernéra," pronesl dále Tůma.

Já a do vlády? To rozhodně ne...

Šel by do nějaké jiné politické pozice, například za čtyři roky? „Nechci nyní nic vylučovat, ani nic slibovat. Představit si to ale dokážu," podotkl.

O nějaké vládní nabídce ale rozhodně momentálně neuvažuje a to prostě proto, že nikdy nepřišla. „Je to čirá spekulace médií a já jsem o ní ani neuvažoval. Kdyby ta nabídka přišla, nepředpokládal bych, že bych se na to tvářil kladně. Šel jsem opravdu do pražské politiky, do pražského zastupitelstva a to s ambicí stát se primátorem," dodal.

V roce 2008 bral čtyři a půl milionu

Kolik "bral" Tůma jako šéf ČNB nelze přesně zjistit. Průměrný plat v ČNB za loňský rok přitom byl necelých 49 tisíc korun a rostl v porovnání s předchozím rokem zhruba o pět procent. Sedmička lidí ve vedení České národní banky si ale od ledna letošního roku - tehdy ještě Tůma bance šéfoval - snížila platy o čtyři procenta. Jak vypadá čtyřprocentní snížení platů bankovní rady v penězích, už se ale bankéři nepochlubili.

Vedení banky přitom zveřejňuje svůj výdělek včetně odměn jen za celý rok. Tak třeba v případě Tůmy za rok 2008 dělala jeho výplata 4,5 milionu korun hrubého.  V pozici řadového zastupitele to ale je čtyři až pět tisíc měsíčně. Tůma tak se svým platovým standardem půjde nyní o hodně dolů.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …