Dost bylo politiků. Ministerstvo školství řídily děti

18.11.2010 7:17

Dost bylo politiků – dejte slovo dětem! I tak by se dal popsat letošní 17. listopad na ministerstvu školství. Při příležitosti 21. výročí boje studentů za svobodu a demokracii si děti z dětského domova z Dolních Počernic vyzkoušely, jaké to je řídit vládní resort.

Dost bylo politiků. Ministerstvo školství řídily děti

Ministr Josef Dobeš z Věcí veřejných využil státního svátku a pozval patnáct dětí z dětského domova do svého úřadu. Zcela prázdná budova ministerstva se ráno otevřela zvídavým školákům, kteří tak mohli hodinu na vlastní kůži řídit ministerstvo školství.

Otevřít úřad veřejnosti

„Chci svůj úřad otevřít více veřejnosti a tohle je jedna z cest, jak můžeme i dětem přiblížit fungování ministerstva, které se jich bezprostředně týká," vysvětlil serveru ParlamentníListy.cz důvod celé akce ministr.

Patnáct zvídavých školáčků samozřejmě nynějšího ministra nešetřilo a položili mu celou řadu dotazů, na které pohotově odpovídal. Děti mu nabízely i své služby a ucházely se i o práci na ministerstvu.

Jaký má asi plat, ten ministr?

„Nepotřebujete tady kadeřnici?" přišla s nevinným dotazem jedna z dívek. „Můžu být váš poradce," přidal se osmiletý klučina. Ministra samozřejmě otázky pobavily a některé dokonce i zaskočily. „Kolik je váš měsíční plat?" „Můj plat je 92 tisíc měsíčně," odpověděl bez skrupulí Josef Dobeš tazatelce na netradiční tiskové konferenci. 

Děti nejvíce zaujal mikrofon a sladké občerstvení, jež jim bylo nabídnuto. Došlo i na tematické hry k 17. listopadu. Velký zájem byl také o ministrovu pracovnu. „Vidím, že mé místo je už obsazené," komentoval řádění malých uličníků Dobeš, když spatřil dva nástupce ve svém křesle.  

Děti si prohlédly i limuzínu

A hned si je při vědomostním kvízu "proklepnul" ve znalostech týkajících se ministerstva školství. „Je pravdou, že pracovní doba je tady v úřadě stejně jako ve škole ukončena zvoněním?" zeptal se ministr školáků, které dotaz rozesmál.

Na závěr hodinové návštěvy se raubíři vrhli na ministrovu limuzínu. „Hlavně na nic nesahejte," upozorňoval natěšené děti Dobešův řidič. „Tak s tímhle bych klidně do školy jezdil," pokyvoval uznale hlavou jeden z chlapců.

Po inspekční návštěvě ministerstva se celá „delegace" vypravila na Národní třídu, kde zapálenou svíčkou uctili památku studentů. „Překvapila mě bezprostřední reakce dětí a doufám, že v budoucnu budeme moct podobnou akci zopakovat," pochvaloval si setkání s dětmi i přes své nachlazení ministr Dobeš.


Čtěte také: 


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…