Volba primátora může být s křikem. Pražané pokračují v akci

18.11.2010 18:12

Zatímco na Václavském náměstí skončila demonstrace proti magistrátní koalici ODS a ČSSD po několika desítkách minut, na sociální síti Facebook žije dále svým vlastním životem. Pouhých 48 hodin po oznámení shody mezi ODS a socialisty ve věci společného vládnutí v Praze vzniklo několik skupin, plánujících „další postup“ proti modro-oranžovým. Plánované demonstrace v den ustavujícího zasedání zastupitelstva se chtějí účastnit tisíce lidí.

Volba primátora může být s křikem. Pražané pokračují v akci

Iniciativa Vyměňte politiky, která stojí za středečním protestem asi dvou tisíc lidí na Václavském náměstí, už deklarovala svůj plán zpříjemnit zastupitelům na magistrátu jejich ustavující schůzi demonstrací. „Myslím, že Mafiánské náměstí je docela velký prostor a nemělo by zůstat prázdné, co myslíte," vyzýval dav demonstrantů pod sv. Václavem jeden z členů iniciativy, David Seibert.

Náměstí, na kterém se nechází pražský magistrát, se jmenuje Mariánské. Odpůrci odcházejícího vedení města jej však překřtili na "Mafiánské".

Naposledy pískali divadelníci, Bém si dal jedno chlazené

Demonstranti chtějí v den ustavující schůze beze zbytku využít i prostory, vyhrazené pro veřejnost v sále, kde budou zastupitelé jednat. Poslední takto masivní návštěvu veřejnosti zaznamenal jednací sál v sídle magistrátu na Mariánském náměstí v době, kdy protestovali pražští divadelníci proti osobě radního pro kulturu Milana Richtera (ODS). Přihlížející veřejnost vytvořila v místnosti takovou hlukovou kulisu, že si primátor Pavel Bém donesl do sálu sklenici piva a připil umělcům, kteří se podle něj chovali na zasedání „jako v hospodě".

Podle aktuálních čísel se demonstrace chce zúčastnit 2.333 lidí, okolo šestnácti stovek jich pak zvažuje, zda akci podpoří. Příznivcům hnutí Vyměňte politiky udělala ve čtvrtek radost i pražská senátorka za ODS Daniela Filipiová, která se otevřeně distancovala od politiky pražské organizace své strany.  

Papírová vejce jako příslib těch skutečných

Jedna ze skupin odpůrců magistrátní koalice plánuje i další formu protestu. „Navrhuji do podatelny na magistrátu nosit pravidelně za každého naštvaného člena rodiny nakreslené vajíčko. Jako výstrahu toho co by jim mělo přistát na hlavě, než přijdou o naše hlasy v příštích volbách," navrhuje  skupina s názvem Přines dárek pražským. Vajíčka navrhují posílat také elektronickou formou mluvčímu pražského magistrátu Jiřímu Wolfovi. „Mail funguje v naprostém pořádku, žádné obrázky s vajíčky mi zatím nepřišly," řekl ParlamentnímListům.cz Wolf.

Odpor části Pražanů, do kterého se zapojila také iniciativa Vyměňte politiky, způsobil vznik koalice ČSSD a ODS na pražském magistrátu po volbách. Mnoha lidem vadí, že ODS a ČSSD údajně odsunuly vítěze voleb, TOP 09, na vedlejší kolej, stejně jako volebního lídra ČSSD Jiřího Dienstbiera, který nesouhlasil s modro-oranžovou koalicí hned od počátku. Právě vznikající rada, ve které si obě strany rozdělily hlasy v poměru 5:5, je podle odpůrců koalice jen pokračováním magistrátní politiky předchozích let, kterou právě volbami chtěli Pražané změnit.

Téma PRAŽSKÁ KOALICE
J.X. Doležal: Pražská ODS pomáhá do sněmovny náckům
Filipiová: Pražská ODS Svobodu zneužila tak jako Nečase

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…