Členka VV upozornila na nepravosti a letěla

19.11.2010 16:11

Věci Veřejné svérázně vyřešily problém, který před říjnovými komunálkami nastal v Praze 13. Dvanáct zdejších kandidátů do místního zastupitelstva odstoupilo na protest proti zařazení jim neznámých nestraníků.

Členka VV upozornila na nepravosti a letěla

Jak se později ukázalo, lidé ze spřízněných občanských sdružení Prahy 13 kandidovali napříč třemi politickými stranami, kde se dostali na volitelné posty. Minimálně v případě VV pak neobvykle potichu a rychle. K volbě sebe sama napříč stranami navíc vyzvali den před volbami na letácích, kde zneužili logo hnutí Vyměňte Politiky. Letáky měly podobu volebních lístků se zakřížkovanými jmény napříč třemi politickými stranami.

Vedení VV se situací „zabývalo"

Centrální vedení VV těsně po volbách slíbilo, že se podivnou situací okolo kandidátky situací bude zabývat při nejbližší příležitosti. Svůj slib splnilo, i když trochu jinak, než si dvanáct odstoupivších členů představovalo. Tucet rebelů pozbylo členství ve straně.

„Je to pocit zklamání, vyprázdnění, ztráty iluzí," popsala ParlamentnímListům.cz bezprostředně své pocity dnes již bývalá místopředsedkyně stranické buňky v Praze 13 Anna Pelikánová. S jejími lidmi prý totiž nikdo po volbách situaci nekonzultoval, přestože to minimálně pražské vedení strany slibovalo.

Místo avizované debaty ale přišel stručný mail ze sídla VV ve Štefánikově ulici na pražském Smíchově: „Dobrý den, dovolte mi Vás informovat o tom, že dne 16. 11. 2010 zasedla Rada Věcí veřejných a usnesla se na zrušení Vašeho členství. Důvodem zrušení Vašeho členství je odstoupení z kandidátní listiny."

„Nedali nám šanci se vůbec vyjádřit. Navštívili jsme i Kateřinu Klasnovou v Poslanecké sněmovně, ale nebyla tam. Nechali jsme jí tam tedy členskou petici. Žádná reakce," uvedla Pelikánová. Stejně se prý tucet Véček z Prahy 13 pokoušelo kontaktovat ministra dopravy Víta Bártu. Opět marně.

Vejmelka: Neměli jsme o tom informace

Podle místopředsedy VV Jiřího Vejmelky, který o vyhazovu lidí okolo Pelikánové spolurozhodoval, nemělo vedení strany o situaci v Praze 13 potřebné informace. Na dotaz ParlamentníchListů.cz reagoval, že například o akci s letáky v předvolební čtvrtek vůbec nevěděli.

ParlamentníListy.cz ale mají k dispozici mail, podle kterého musel minimálně výkonný místopředseda VV Jaroslav Škarka plus pražský volební manažer Pavel Dobeš o situaci vědět už ve zmiňovaný předvolební čtvrtek v poledne.

TOPka v Praze 13 stejný postup „svých" lidí odsoudila

„Nejhorší, co může někdo udělat, je opustit kandidátku v době, kdy už se nedá měnit. To je hrubé porušení stanov," vysvětlil důvod nuceného odchodu dvanácti straníků Vejmělka. Oproti tomu TOP 09 v Praze 13, na jejíž kandidátce se zakřížkovaní lidé objevili také, vidí situaci okolo fingovaných letáků zcela jinak. „Domníváme se, že to byla snaha poškodit ostatní kandidáty TOP 09 i celou stranu. Naštěstí tato aktivita nevedla k žádnému pro ně uspokojivému výsledku, takže se to nemuselo řešit," tlumočila ParlamentnímListům.cz stanovisko místní organizace TOPky mluvčí strany Alžběta Plívová.

Tajná kandidátka

Postižení dnes již bývalí členové VV před říjnovými komunálními volbami odstoupili z kandidátky své strany. Důvodem k radikálnímu kroku byl podle dnes již bývalého vedení postup bývalého předsedy Kamila Regenta a dvojky zdejší komunální kandidátky Pavla Dlouhého. Dlouhý s Regentem sestavili kandidátku bez vědomí členské základny.

„Dostali se tam do čela kandidátky dva lidé, které jsme pořádně ani neznali. Poté, co jsme se pokusili toto zvrátit, pan Dlouhý nerespektoval vůli členů klubu VV a kandidátku podle jejich právoplatného hlasování nezměnil," uvedla Pelikánová.

Oficiálnímu zřeknutí se kandidátky předcházelo jednání s pražským volebním manažerem Pavlem Dobešem a tajemníkem Davidem Švarcem. Oba se podle vyhozeného vedení stranické buňky VV Prahy 13 členů klubu zastali a uznali, že Dlouhý s Regentem jednali proti stanovám. Zároveň však pražský volební manažer nápravu nesjednal a kandidátka byla zapsána v původní nezměněné podobě i s „neznámými" nestraníky v čelních pozicích a takto šla do voleb.

Letáky v ulicích

Poslední kapkou pak bylo ranní rozdávání letáků den před otevřením volebních místností. Tiskovina s logem iniciativy „Vyměňte politiky" naváděla voliče k zaškrtnutí konkrétních 13 kandidátů ve třech různých stranách. Bývalé vedení Véček v Praze 13 to označilo za zneužití předvolební kampaně i jména strany.

„V žádném případě nejednají naším jménem. Nepodporujeme, a to jsme jasně deklarovali, žádného z politiků. Jedinou tiskovinou, kterou jsme vydali, je obecný návod pro voliče, jak se v komunálkách křížkuje. Toť vše," reagoval pro ParlamentníListy.cz na guerilovou kampaň jeden z lídrů Vyměňtepolitiky.cz Jarda Kuchař.

K tématu:
Rozklad kandidátky VV způsobil vstup nestraníků
VV v Praze 13 se distancovaly od své kandidátky
Kukačka na Praze 13: Vyměňte politiky. VV v šoku. Iniciativa také

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…