Na black list s pedofily zapomeňte. Organizátoři se zalekli Sokola

20.11.2010 18:02

Projekt na založení veřejného seznamu sexuálních deviantů iniciovaný Centrálním registrem dlužníků (CERD) skončil. Provozovatel se prý zalekl problémů se zákonem, které se spuštěním webu souvisely. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Na black list s pedofily zapomeňte. Organizátoři se zalekli Sokola

Server připomíná, že kromě policie projevil s registrem nesouhlas i Úřad pro ochranu osobních údajů. Jeho šéf Igor Němec již dříve pro deník Právo prohlásil, že pokud se databáze na internetu objeví, bude se jí úrad zabývat.

"Šlo by o klasický black list (černý seznam), který je u nás nezákonný a je nezákonný i v celé Evropě," uvedl Němec doslova. Naproti tomu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) uvedl, že by takový seznam uvítal, ale pouze pro interní potřeby policie.

Jehlička se lekl Sokola

Jiří Jehlička, který stojí za iniciativou na zveřejnění seznamu, změnil podle svých slov názor po úterní konfrontaci v debatě České televize, kde se utkal s právníkem Tomášem Sokolem.

"Vzhledem k tomu, že by hrozila silná snaha pronásledovat podporovatele registru na území ČR ze strany silových složek s pravděpodobnou podporou nejlepšího právního zástupce v ČR zaměřeného na trestní právo, podporovatelé projektu nehodlají jít do rizika účelových perzekucí," vysvětlil Aktuálně.cz zastavení projektu Jehlička.

Ještě v úterý přitom plánoval ministerstvu spravedlnosti předat výsledky ankety, která údajně zjišťovala, jak se k registru staví veřejnost. Pro jeho zavedení se v ní podle Jehličky vyslovilo více než 95 procent z 15 776 hlasujících. Podle časového harmonogramu měl být registr spuštěn 17. listopadu.

Česká legislativa ale takový krok zakazuje, proto se provozovatelé chtěli zákonu o ochraně osobních dat vyhnout umístěním seznamu na server poskytovaný v USA. A sporné bylo i to, že by podobnou databázi měla provozovat právě soukromá společnost CERD, připomíná server.

CERD není úplně košer

Společnost totiž nemá se skutečnými registry dlužníků BRKI, NRKI a Solus, které využívají a uznávají tuzemské banky nebo splátkové či leasingové společnosti, nic společného. Její služby tak především matou nezkušené zákazníky.

Související:

Registr ukáže seznam pedofilů. Policie i úřady jsou proti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…