Křesťanský demokrat s mluvou Ratha. Politology zatracen

25.11.2010 22:09

Nového předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka čeká úkol, se kterým je dopředu seznámen a jehož nesplnění může znamenat nejen konec jeho osoby ve vedení, nýbrž i odsunutí strany do propadliště dějin. Mnozí členové strany jej už nyní přirovnávají k Josefu Luxovi, svým ostrým projevem má ale ke "Klidné síle“ daleko a svou údernou rétorikou připomíná spíše Davida Ratha.

Křesťanský demokrat s mluvou Ratha. Politology zatracen

Pro některé stále neznámý veterinář Pavel Bělobrádek má pomoci odstranit parlamentní arytmii a dostat křesťanskou krev do dolní komory. Soudě podle výsledků hlasování k tomu má i dostatečný mandát. Má však na to ambice? V čem vidí své přednosti a proč mu politologové nedávají moc šancí?

Korektní vztahy s Kalouskem

"Já v dlouhodobé perspektivě přijímám úlohu navrácení se do sněmovny se vší rozhodností. Vím, že tam chybíme a že tam patříme," uvedl pro ParlamentníListy.cz novopečený předseda strany Pavel Bělobrádek. Podle něj však nyní čekají stranu apriori senátní a krajské volby a na ty je potřeba se soustředit. "Je potřeba překonat pachuť zrady těch, co odešli do TOP 09 a smířit se se stávající situací. Náš špatný výsledek ve sněmovních volbách přikládám jen a jen nám, nikoli ostatním stranám. Myslím, že gratulace pana Kalouska byla adekvátní a chci s ním mít korektní vztahy," dodal redakci závěrem Bělobrádek.

Politologové nevěří, že nová tvář lidovců něco změní

"Dle mého názoru není volba Pavla Bělobrádka šťastnou volbou a straně zpět na sněmovní výsluní nepomůže," odhaduje politolog Jiří Pehe.

Podobného názoru je i politolog Jiří Koubek z FFUK. "Nemyslím, že se to panu Bělobrádkovi povede v následujících sněmovních volbách. Ambice určitě má, ale nepřijde mi, že by něčím vynikal nad ostatní," argumentuje Koubek, kterého doplňuje i Jan Bureš z MPU: "Ambice má, šanci nikoli. Je to vlastně ekonomický liberál a nechápu, jak by se svými názory vymezil proti ODS a TOPce," konstatuje Bureš

Svině a příspěvky

Na víkendové volbě se Bělobrádek představil s mnohdy ostrými pasážemi, v nichž asocioval svou práci veterináře s politikou. "Prošlo mi pod rukama velké množství dobytka a sviní bylo také dost. Poradil jsem si s nimi a poradím si s nimi také, pokud se s nimi setkám ve vrcholné politice," uvedl nový šéf lidovců před delegáty, které následně rozhýbal i svou další větou: "Všechny nás čeká tvrdá práce, změna stylu i bezpochyby zvýšení členských příspěvků, které se dlouhá léta nemění," pokračoval Bělobrádek.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…