Nikdy jsme ODS na ruku nešli. Je to pomluva, zlobí se komunisté

22.11.2010 14:19

Komunisté tvrdě odmítají útoky pražského lídra ČSSD Jiřího Dienstbiera mladšího. Ten tvrdí, že KSČM v pražském zastupitelstvu a také v kontrolním výboru v minulosti často "kryla záda ODS" a hlasovala mnohdy tak, jak ODS žádala. "To není pravda. Roztrubují to především ti, co měli zájem se prosadit v představenstvech městských firem," hájí se ale komunističtí zastupitelé.

Nikdy jsme ODS na ruku nešli. Je to pomluva, zlobí se komunisté

O post šéfa kontrolního výboru se asi svede na pražské radnici tuhý boj. Výbor by chtěla vést TOP 09, ale ani komunisté se nevzdávají postu, který drželi ve svých rukách již od roku 1993 s výjimkou let 1998 až 2002, kdy výbor vedla Unie Svobody. Do čela chce KSČM prosadit Lubomíra Ledla. Jenže to budou mít i s tímto neznámým jménem těžké, strefuje se do nich totiž nyní kdejaký politik. Naposledy si pusu na špacír pustil v Otázkách Václava Moravce pražský lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší.

„Na našem klubu nezaznělo, komu bude nabídnuto křeslo šéfa kontrolního výboru. Já považuji za legitimní, aby to byla nejsilnější opoziční strana. Praxi, která tu v minulosti byla - tedy že komunisté díky uvolněnému křeslu předsedy kontrolního výboru jistili ODS záda, když bylo potřeba dodat nějaké hlasy - považuji za nešťastnou," konstatoval Dienstbier.

To ale rozlítilo komunisty. „Jsou to jen povídačky a taky velká pomluva," reagoval pro ParlamentníListy.cz dosavadní šéf kontrolního výboru František Hoffman. „Když vezmete v úvahu, že klub měl devět členů a jen dva z nich byli komunisté, tak jak bychom asi mohli hlasovat v souladu s tím, jak chtěla ODS? Můžete si projet hlasování výboru, ale i klubu KSČM za poslední čtyři roky a zjistíte, že to, co říká Dienstbier, je holý nesmysl. Opoziční roli jsme dokonale plnili," řekl dále Hoffman, který nyní šéfuje kontrolnímu výboru v zastupitelstvu Prahy 11.

„Takové řeči Dienstbiera musím odmítnout. Když jsem já byl zastupitel, tak představa, že by KSČM hlasovala ve prospěch ODS, je zcela mylná. Vždy jsme v klubu hlasovali jako opozice a nikoliv jako vládní ODS," řekl ParlamentnímListům.cz další komunista a do nedávné doby i zastupitel na pražském magistrátu Pavel Ambrož. V minulém období byl například členem výboru zastupitelstva hlavního města pro ochranu památek a pro cestovní ruch, či Komise Rady hlavního města Prahy pro udělování grantů v oblasti životního prostředí.

Říkali to Reedová a Witzany. Chtěli setřít máslo ze své hlavy

„Hlasy, že komunisté díky křeslu předsedy kontrolního výboru jistili ODS záda při hlasování, ale zaznívaly především od lidí, jako byli bývalá náměstkyně primátora Markéta Reedová, či předseda pražské organizace SNK-ED Jiří Witzany. Byly to od nich jen politické šťouchance, vedoucí k znehodnocení části levice. Vzhledem k tomu, že chtěli oni sami zakrýt, jak hlasovali v některých důležitých věcech, které chtěla ODS na radnici prosadit," zmínil dále Ambrož.

Podobně to cítí i momentální šéfka klubu KSČM pražského zastupitelstva a poslankyně Marta Semelová, která na radnici hlasovala za komunisty i v předchozích čtyřech letech. „Nevzpomínám si, že bychom někdy v minulosti zvedali ruce pod taktovkou ODS. Plnili jsme v zastupitelstvu důsledně roli opoziční strany," zmínila.

Do roku 2002 předseda zastupitelského klubu KSČM Jiří Dolejš soudí, že řeči o hlasování komunistů s ODS jsou jen „kyselý hrozny těch - například Unie Svobody - co neprosadili své ambice ve vládě a na magistrátu." Ti lidé podle něj měli ambice podílet se ne vedení radnice hlavně proto, že chtěli sedět v v představenstvech městských firem nebo jejich dozorčích radách, v nichž má podíl právě město Praha.

Kontrolní výbor drží KSČM i na Praze 8

„Komunisté měli kontrolní výbor na magistrátu pod palcem od roku 1993, s výjimkou let 1998 až 2002. Od roku 2002 sedí ve vedení právě František Hoffman, předtím výbor vedl dnes již zesnulý zastupitel Petr Zajíček," informoval ParlamentníListy.cz Dolejš, který je dnes za KSČM poslancem.

Dolejš ale upozornil, že humbuk kolem předsednické židle kontrolního výboru se děje zcela zbytečně. „Na Praze 8 vládne společně ODS i TOP 09 a komunisté tam také vedou kontrolní výbor. Ale tak to v minulosti bylo na mnoha radnicích, jen se to nikde zbytečně nerozmazávalo. Je to o tom, co si kdo, která ze stran, vyjedná," řekl.

Chceme kontrolní výbor. Měl by ho vést Ledl

Komunisté chtějí, aby otěže výboru převzal po Hoffmanovi Lubomír Ledl.. "Je to místopředseda Strany demokratického socialismu a jako právník a dlouholetý pražský zastupitel a také předseda kontrolního výboru zastupitelstva Prahy 10 má bohaté zkušenosti," podotkla k tomu Semelová.

„Netroufám si ale nyní odhadnout, jaké máme šance na vedení tohoto výboru. To ukáže až hlasování nového zastupitelstva," zhodnotila nakonec Ledlovy šance.

Výbor pracoval dobře. Jen to nebylo v novinách

Jaký ale byl Hoffman v čele výboru? Podle Ambrože udělal v minulosti hodně dobré práce, například se zasazoval o důslednou kontrolu v kauze Opencard, ale i v případu Pražské galerie, kde se podařilo výboru odkrýt poměrně velkou nehospodárnost. „Udělal ale chybu v tom, že některé věci nezveřejňoval na tiskových konferencích. Až když už byl humbuk kolem Opencard neudržitelný, vytáhnul výsledky práce výboru na světlo," dodal Ambrož.

Podobně hodnotí práci Hoffmana i Semelová. "Myslím, že se kontrolnímu výboru podařil odvést kus dobré práce právě na Opencard, či tunelu Blanka. Ty kontrolní výstupy šly určitě na veřejnost, ale kromě Haló novin o nich nikdo nepsal, za to ale předseda Hoffman nemůže," zhodnotila Semelová.

Dolejš i samotný Hoffman dodali že kontrolní závěry výbor pro kontrolu zveřejňoval vždy a je pravdou, že málokdy se v médiích něco z toho objevilo. „Je pravda, že to bylo často jen v Haló novinách," doplnil Dolejš. Hoffman dodal, že výsledky pravidelně visely třeba na webu, či na vývěsní tabuli magistrátu.

Kdo nakonec bude v čele kontrolního výboru, bude známé až v prosinci, po prvním zasedání nového zastupitelstva. Která z politických stran bude mít větší šanci, nenaznačil ani budoucí primátor za ODS Bohuslav Svoboda. Podle něj je potřeba "tuto věc teprve probrat s koaličním partnerem".

Čtěte také:  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…