Pardubice: Město bezodkladně řeší výskyt radonu ve školkách

22.11.2010 15:27

Ve čtyřech mateřských školkách v Pardubicích byly nedávno naměřeny zvýšené hodnoty radonu. Město bude v této souvislosti v nejbližší době instalovat do těchto školek zařízení pro zlepšení odvětrávání, což sníží objem radonu ve vzduchu pod minimální zákonné hodnoty.

Pardubice: Město bezodkladně řeší výskyt radonu ve školkách

„Na zvýšený výskyt radonu jsme přišli při budování modulárních přístaveb. Nejedná se o nic mimořádného, naměřené hodnoty jsou hluboko pod hraničním limitem, kdy bychom museli školky uzavřít," vysvětlila pardubická primátorka Štěpánka Fraňková.

Podle dosavadních expertíz je důvodem zvýšeno výskytu radonu podloží, na němž školky stojí, nikoli stavební materiál, z něhož byly vybudovány. U tohoto plynu přitom může v průběhu let docházet ke změnám v jeho objemu uvolňovaném do vzduchu. „Například v 80tých letech, kdy byl radon měřen i v lokalitách, které v současnosti vykazují zvýšené množství, hygienici tehdy nadlimitní hodnoty neodhalili," vysvětlil náměstek primátorky Martin Bílek.

Snížení hladiny radonu pod zákonnou hodnotu 400 Bq/m3 město vyřeší dodatečným vybudováním odvětrávacího systému, který odvede z technických prostor suterénu vzduch mimo budovu školky. Náklady na tato technická zařízení pro jednu školku přesahují 100 tisíc korun.

Nedávná měření radonu se uskutečňovala za simulovaných podmínek, v dlouhodobě uzavřených a nevětraných prostorách. „Takové situace běžně ve školkách nenastávají, proto není důvod k žádné panice z naměřených hodnot. Celou situaci však nechceme podcenit ani bagatelizovat, proto ji také bezodkladně řešíme," doplnila primátorka Štěpánka Fraňková. Město dosud nechalo změřit výskyt radonu ve 20 mateřských školách a v Domě dětí a mládeže Alfa.  V nejbližší době bude radon měřen v 11 zbývajících školkách, následně také v základních školách a zařízeních, v nichž pobývají děti a také v sociálních zařízeních.

„Všechny ředitelky dotčených školek jsme o vzniklé situaci informovali, rodičům poslala prostřednictvím školek paní primátorka osobní dopis. Chtěli jsme je zároveň uklidnit, že opravdu nejde o nic mimořádně vážného. Možná, že naše zkušenost poslouží i jiným zřizovatelům škol a školek, tedy městům, obcím a krajům, aby si nechaly radon také přeměřit, pokud to ještě neudělaly," doplnil náměstek primátorky pro oblast školství Jindřich Tauber.

Radon je všudypřítomný přírodní radioaktivní plyn. Vzniká postupnou přeměnou uranu, který je v různých množstvích přítomen ve všech materiálech zemské kůry. Do domů se dostává nejčastěji ze země (z geologického podloží) pod budovou. Koncentrace uvolňovaného radonu se mohou v čase měnit podle pohybu geologického podloží.

Michal Zitko, vedoucí kanceláře magistrátu         

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Mesto-pardubice.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

19:27 Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

V sobotu 8. června bude zahájen provoz sjezdové trasy pro horská kola u Goethovy vyhlídky v Karlovýc…