Konkurence přinese na železnici kvalitu, dává si naději svaz cestujících

23.11.2010 12:05

Změna jízdního řádu si od 12. prosince vyžádala novinky: někde vlakové spoje budou zrušeny, jinde se mají na tratích objevit nové vlaky společnosti RegioJet. Na Liberecku má jezdit na jedné trati společnost Arriva a ohlášen je také soukromý noční expres z Prahy do Košic.

Konkurence přinese na železnici kvalitu, dává si naději svaz cestujících

Vstup soukromých subjektů na železnici vítá prezident občanského sdružení "Svaz cestujících ve veřejné dopravě" Miroslav Vyka.

„Jsem přesvědčen o tom, že posílení konkurence na železnici přinese celkově zlepšení kvality nabízených služeb a zlepší se přístup k cestujícím," řekl Vyka v rozhovoru pro Rádio Česko.

„Ale je potřeba zaručit jednotný tarif a vzájemné uznávání jízdenek tak, aby cestující, který pojede po jedné trati s jedním dopravcem a po druhé s druhým, si mohl koupit pouze jednu jízdenku, která bude platit na oba spoje," upozornil.

Pokud jde o soukromou firmu Regiojet podnikatele Radima Jančury, pak podle Vyka mohla firma  nové soupravy na čistě komerčí bázi provozovat již dávno. "Problémem jsou ale kraje a ministerstvo dopravy, které měly na část dopravy v tomto závazku veřejné služby vypsat tendry, což se nestalo," uvedl dále Vyka.

Stát a kraje jsou nuceny šetřit výdaje, některé krajské úřady si proto už neobjednaly vlakové spoje. Vlaky tak přestanou definitivně jezdit na pěti tratích: Heřmanův Městec - Chrudim město, Velká Kraš - Vidnava, Moravské Budějovice - Jemnice, Dívčice - Netolice a Litovel - Mladeč.

„Pokud jde o uzavírání tratí, respektive ukončení provozu, tam si myslím, že hlavní problém je v tom, že se neprovedlo nějaké prověření, jakým způsobem by se mohla trať zatraktivnit, jak by došlo k navýšení počtu cestujících. Myslím si, že i nová vozidla by k tomu mohla výrazně přispět," dodal Vyka za Svaz cestujících.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…