Besser: Němci naší kultuře Karlem IV. políček nedali

25.11.2010 9:39

Před pěti lety zvolili diváci v anketě České televize největším Čechem v dějinách Karla IV. Proto se nelze divit reakcím na seriál německé veřejnoprávní televize ZDF, v němž je tento král a císař zařazen mezi největší osobnosti německých dějin.

Besser: Němci naší kultuře Karlem IV. políček nedali

Dokonce až za hanebnost považují někteří Češi skutečnost, že německá televizní stanice ZDF do seriálu o největších osobnostech německých dějin zařadila významnou postavu českých dějin Karla IV. A nejenže ho neoslavuje, ale naopak ho viní z pronásledování Židů. „Políček pro českou kulturu by to asi být neměl," reaguje pro ParlamentníListy.cz ministr kultury Jiří Besser na otázku jednoho čtenáře.

Jedenáctý český král a později také císař římský Karel IV. je pro Čechy spojen především se založením Karlovy univerzity v roce 1348. Na jeho popud byla zhotovena Svatováclavská koruna, pod jeho záštitou začala stavba Karlova mostu, položil základní kámen k výstavbě Karlštejna a lze si připomenout i jeho nejznámější spis autobiografii Vita Caroli.

Přesah panovníkovy osobnosti opravňuje Němce k částečnému přivlastňování

„Pro nás je samozřejmě Karel IV. skutečně Otcem vlasti, je to historicky doložitelné a na tom se nemůže nic změnit. Přesah osobnosti Karla IV. samozřejmě dává určité opodstatnění považovat jej rovněž za významnou historickou osobnost pro Německo," tvrdí Besser s tím, že nahlíženo geopolitickýma očima té doby snad ani nelze brát mediální debaty o tom, zda je to největší Čech či Němec, vážně.

Karel IV., po matce Přemyslovec a po otci Lucemburk, je v seriálu veřejnoprávní ZDF představen jako středověký vzdělanec a polyglot. Pozitivně je hodnocen především v souvislosti s vydáním Zlaté buly v roce 1356, o níž se v dokumentu mluví jako o první německé ústavě, tedy zákonu, jenž upravuje rozdělení moci mezi německého krále a kurfiřty a platil čtyři a půl století.

Velkovévoda lucemburský zamířil od Klause na hrad založený Karlem IV.

Zároveň je ale označován za prvního panovníka v dějinách, který aktivně pronásledoval Židy. To souvisí s tím, že na počátku vlády Karla IV. postihla evropské země morová pandemie, která si vyžádala až 25 milionů obětí. Za její původce byli považováni Židé, kteří se následně stávali obětí pogromů. Průvodní komentář pak viní Karla IV., že selhal jako křesťan i panovník, který měl své poddané před pronásledováním chránit.

A k největšímu z Čechů se pochopitelně hlásí i vlast jeho otce. Na oficiální návštěvě v České republice nyní pobývá Jindřich, velkovévoda lucemburský. A jen pár hodin poté, co ho na Pražském hradě přijal prezident Václav Klaus, zamířil lucemburský státník na Karlštejn. Stal se tak po historických postavách Karlu IV., Václavu IV. a Zikmundovi Lucemburském prvním panovníkem tohoto rodu, který hrad založený Otcem vlasti navštívil.

K věci:

"Besserův" Beroun zůstal vpravo, pochvaluje si radní za TOP 09 

Můzy se nemají čeho bát, líní úředníci ano, hrozí Besser 

Koalice se s církvemi vyrovná. VV však nebudou štědré 

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…