Čeští europoslanci kritizují zlatá koryta úředníků EU

25.11.2010 15:54

Evropský soudní dvůr ve středu zrušil rozhodnutí, které snižovalo nárůst platů euroúředníků. Platy desítek tisíc úředníků unijních institucí měly vzrůst od července 2009 na základě rozhodnutí zemí EU jen o 1,85 procenta namísto komisí navrhovaných 3,7 procenta. Nyní tedy narostou o původní necelá čtyři procenta.

Čeští europoslanci kritizují zlatá koryta úředníků EU

Členské státy EU argumentovaly tím, že v době, kdy musejí kvůli tíživým dopadům ekonomické krize přistupovat k nepopulárním rozpočtovým škrtům včetně omezení platů státních zaměstnanců, není navrhované navýšení vhodné.

Je to skandál a příklad arogance

ParlamentníListy.cz se dotazovaly českých europoslanců, zda s takovým navýšení souhlasí v době, kdy díky ekonomické krizi platy státních zaměstnanců a občanů členských států unie mnohdy klesají. Našim poslancům Evropského parlamentu se nárůst platů eurobyrokratů v době, kdy si všichni ostatní utahují opasky, vůbec nelíbí.

„Je to naprosto skandální. Ukazuje to, jak je Evropská unie odtržena od života obyčejných občanů jednotlivých národních států unie. Je nepřípustné, aby unijní byrokraté byli chráněni před dopady krize, když všichni ostatní pociťují její dopad na vlastní kůži. Je to důkazem arogance a necitlivosti evropských institucí a toho, jak jim jde o občany," řekl ParlamentníListům.cz europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Zbraň do rukou euroskeptiků

Europoslanec ČSSD Libor Rouček nepovažuje zvyšování platů úředníků za doboru věc. Podle něho to navíc může poškodit Brusel v očích občanů a dát zbraň do rukou euroskeptiků. „V době, kdy se uskromňují všichni, měli by se uskromnit i úředníci EU. Až bude hospodářský růst a platy se budou zvyšovat, můžou se zvýšit i jim," řekl redakci Rouček.

Podle něho je však problém, že euroúředníci na základě stávajícíh předpisů a kolektivních smluv nárok na plat obhajovaný Evropskou komisí a posvěcený Evropským soudním dvorem v Lucemburku mají. Podle něho je nutné změnit tyto předpisy.

Byrokraté produkují stejně nesmysly

S tím souhlasím i europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček. Podle něho jsou euroúředníci navíc víceméně neproduktivní síly, respektive jsou produktivní pouze v tom, že zyvšují byrokratickou zátěž a připravují nesmyslné předpisy. „Nesouhlasím se zvýšením platů, ale podle mě soud rozhodl v souladu s právem a úředníci na navýšení za stávajích podmínek mají nárok. Je potřeba změnit předpisy a kolektivní smlouvy," řekl serveru ParlamentníListy.cz Kohlíček.

„V navyšování platů euroúředníků bychom se měli držet rozhodně zpátky," míní europoslanec za KDU-ČSL Jan Březina.

Zlatá koryta eurobyrokratů

Jak spočítal Blesk, úředníci Evropské unie mají měsíční plat v rozmezí od 60 tisíc do 370 tisíc korun. Nejnižší plat 60 tisíc mají například uklízeči. Nejvyšší plat 370 tisíc měsíčně má například úředník ve funkci vrchního ředitele. Pracovní doba úředníků EU je 37,5 hodiny týdně a maximálně 42 hodin. Daně platí ve výši 4,67 procenta, a to až po odečtení nezdanitelných 70 tisíc.

Mezi další výhody patří přídavky na domácnost čtyři tisíce korun, na dítě devět tisíc a na kulturu 15 tisíc. Evropští úředníci chtěli dokonce kvůli tomu, že by se jim plat navýšil "jen" na 1,85 procenta, stávkovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…