ČSSD chce vybojovat pro hasiče i policisty peníze navíc

25.11.2010 14:24

Sociální demokraté jsou rozhořčeni tím, jak je postaven rozpočet pro policii. Proto se strana pokusí ještě při jednání sněmovny policistům a hasičům přidat nějaké peníze, hasičům konkrétně 700 milionů korun a policii 1,3 miliardy korun. ČSSD to bude navrhovat proto, že se jí nepodařilo toto konkétní navýšení protlačit ve středu při jednání sněmovního bezpečnostního výboru.

ČSSD chce vybojovat pro hasiče i policisty peníze navíc

„Nesouhlasíme s tím, aby byl rozpočet ministerstva vnitra takovýmto způsobem oklešťován," uvedl na brífinku strany poslanec Jeroným Tejc. Podle něj je snižování platů demotivační a může na druhou stranu znamenat nárůst výdajů na odchodné a výsluhy.

Vnitro počítá s odchodem 300 hasičů a 2000 policistů a s tím, že peníze za náklady na ně pokryjí výpadek v provozních i investičních výdajích. Vnitro má příští rok vyjít s 52,9 miliardy korun, což je o téměř sedm miliard korun méně v porovnání se schváleným letošním rozpočtem. Policie má dostat 28,6 miliardy proti letošním 33,5 miliardy a hasiči 6,9 miliardy, letos to je 8,1 miliardy

Rozpočet pro policii a hasiče na příští rok je podle ČSSD nereálný a postavený na "nafixlovaných číslech," řekl exministr vnitra Martin Pecina. Sociální demokraté se proto pokusí ještě při jednání sněmovny hasičům přidat 700 milionů korun a policii 1,3 miliardy korun.     

ČSSD podle Peciny uvažuje i o navýšení peněz na platy hasičů, aby se jejich mzdy přinejmenším nesnižovaly více než u policie.

U policie se sníží investice a provozní výdaje o 37 procent, u hasičů provoz o 22 procent a investice o 64 procent. Policisty čeká snížení platů o 6,3 procenta, hasiče o deset procent.

Další exministr vnitra František Bublan (za ČSSD) uvedl, že například snížení peněz na znalecké posudky z 350 milionů korun o třetinu negativně ovlivní vyšetřování kriminality a počet odsouzených.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…