John zadal audit soukromé firmě. Jsou data policistů v ohrožení?

26.11.2010 12:26

Forenzní audit nařízený ministrem vnitra Radkem Johnem v podstatě okamžitě narazil na odpor policejního prezidenta Oldřicha Martinů a generálního ředitele HZS Miroslava Štěpána. Soukromé auditorské společnosti Ernst & Young mají být poskytnuty osobní údaje náhodných zaměstnanců.

John zadal audit soukromé firmě. Jsou data policistů v ohrožení?

Přestože forenzní audit formálně posvětil i Úřad na ochranu osobních údajů o jeho hloubce a především rozsahu citlivých informacích se v současnou chvíli vedou urputná jednání.

A co tajní policisté

"Pan policejní prezident nechává ještě celou záležitost ke konzultaci, která se má zaměřit především na rozsah poskytnutých informací. Samozřejmě, že pro Policii ČR pracuje celá řada osob v přísném utajení a v případě sdělení jejich dat jakémukoli soukromému sektoru by došlo k prozrazení jejich identity," vysvětluje ParlamentnímListům.cz zaujmutí prozatímní obrané pozice vůči auditu tiskový mluvčí Policie ČR Jiří Vokuš. Podle něj by se měla celá situace rozhodnout v řádech hodin.

To zvládne účetní program

Ministerstvo bere celou akci jako součást boje proti korupci, což však považuje Transparency International za dosti nestandardní až rizikový postup. "Zákon to umožňuje, nicméně pokud se jedná o čísla kont a jejich figurování v podezřelých transakcích, to by měl odhalit sofistikovanější účetní program, vnitřní audit nebo běžná manažerská kontrola a nemusela se najímat externí auditorská firma, obzvlášť pokud jde o takto citlivá data," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Stanislav Beránek z TI zabývající se tématikou policie, justice, klientelistických skupin a organizovaným zločinem.

Dále čtěte:
Johnův plán: Odposlechy proti korupci, korupčníci v panice

Tomu nikdy nezabráníte

Smlouva o auditu je vázána z obou stran mlčením. "Jednotlivé informace vám při prvním pohledu nedají žádnou váhu, ale pokud je někdo pospojuje s dalšími a provede analýzu, dostane požadovanou výpovědní hodnotu, je to jako skládačka. Navíc pokud už jsou jednou tyto informace venku, nikdy nezabráníte s určitostí jejich zneužití a vnitro se tím tak vystavuje vydíratelnosti svých zaměstnanců," argumentuje Beránek.

Střet zájmů

Audit je podle informací tiskového mluvčího resortu Pavla Nováka apriori zaměřen na zjištění obchodních a dalších informací o subjektech a osobách, jež se potencionálně podílely na nestandardních jednáních a transakcích a rozkrytí případných vztahů nebo vazeb na zaměstnance dotčených složek a na zjištění uskutečněných či potenciálních střetů zájmů.

Já na bráchu, brácha na mě

"Náměstek ministra vnitra Michal Moroz, si vyžádal expertízu Úřadu na ochranu osobních údajů a my jsme konstatovali, že celá věc je v souladu se zákonem," sdělila redakci tisková mluvčí ÚOOZ Hana Štěpánková.

"Zrovna u pana Moroze opakovaně upozorňujeme, že jeho osoba, může být ve střetu zájmů, navíc jeho bratr působí v auditorské společnosti, jež vyhrála výběrové řízení," dodává Beránek. Moroz se však pro server idnes.cz hájil, že jeho bratr nemá s auditem ani se zakázkou nic společného.

Související:

Tejc: Poskytování osobních údajů policistů a hasičů hraničí se zákonem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…