Lidovecké krásky fotily kalendář. I s mladým předsedou

27.11.2010 18:21

Mladé lidovkyně fotí v pražské Chuchli svůj dlouho očekávaný krojovaný kalendář. Jako jeden z modelů v něm bude neočekávaně působit i nový předseda strany Pavel Bělobrádek. Původní opatrnost vedení KDU-ČSL se po volebním sjezdu strany změnila na plnou podporu a autorka nápadu Lucie Kmentová už ze stranické pokladny obdržela finance na jeho realizaci.

Lidovecké krásky fotily kalendář. I s mladým předsedou

V chuchelském ateliéru, kam Kmentová pozvala své kamarádky na focení kalendáře KDU-ČSL, je pořádně živo. Okolo půl druhé hodiny odpolední má celý tým, ve kterém je i matka Kmentové, plné ruce práce. Z dvanácti modelů je jich dosud nafoceno pouze pět.

Předseda v kroji

Prvním, koho potkáme v ateliéru, ale překvapivě není jedna z půvabných dam v krojích, ale nový lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. Právě se převlékl z náchodského kroje do civilu, v kalendáři  bude také. „Bylo to spontánní, povídali jsme si a přišla řeč na kalendář. Když jsem mu řekla, že chceme výtěžkem z dražby prvních pěti kusů přispět na charitu, řekl překvapivě, že by do toho šel, pokud bychom dali ty peníze organizaci starající se o lidi s roztroušenou sklerózou. Naprosto se toho chytl, a řekl, že za tyhle lidi budeme bojovat," řekla ParlamentnímListům.cz Kmentová.

FOTOGALERIE ZDE

„Nápad Lucky proběhl médii, mě to docela pobavilo, protože je to něco naprosto nového, než to, na co jsme byli od lidovců zvyklí. Byl jsem docela zvědav, zda to nebude něco, co neodpovídá našim hodnotám. Naopak, bude to příjemné překvapení pro ty, co Lucii nedůvěřovali," uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavel Bělobrádek.

Konzervativní zůstaneme, je to správné a léty prověřené

Bělobrádek se nebojí, že by někdo kalendář pochopil jako opakování podobného nápadu Věcí Veřejných. Právě toho se konzervativní křídlo strany obávalo. „Nemusí mít strach, i s kalendářem konzervativní zůstaneme. Hodnoty jsou neměnné a ověřené, a myslím, že jsou správné. Komunikace moderními způsoby je nutná a bariéra předsudků o lidovcích může být takto narušena," doplnil předseda KDU-ČSL.

Pozor na trakař a na kolena!

Lucie Kmentová působí v roli organizátora naprosto suverénně a vede našeho fotografa k nejcennějšímu artefaktu, historickému trakaři, který do Prahy z Čejkovic dopravila její matka. Na něm se právě usadila jedna z dam. „V pohodě, jen prosím zakryj to koleno," instruuje Kmentová, zatímco ji fotograf během přestávky portrétuje se sklenkou vína. Na dotaz, jak toho chce dosáhnout, když sukně typického moravského kroje prostě nad kolena sahá, zvlášt´ v sedě na trakaři, krčí rameny s poznámkou, že toto už by se konzervativním lidovcům líbit nemuselo.

MKD prý mají z předsedy Bělobrádka radost

Jana Škrabalová, kterou mohli zájemci o „sjezdové" video lidovců vidět v roli pražské reportérky, mezitím čeká na vlastní kyjovský kroj. „Ne, do strany jsem ještě nevstoupila, počkám si, jak se to bude vyvíjet," reaguje na dotaz, zda už po zvolení Bělobrádka předsedou podala přihlášku do strany, jak avizovala Kmentová u svých kamarádek, které se focení účastní. Nicméně z Bělobrádka v čele strany má radost celý tým. „Býval místopředsedou Mladých křesťanských demokratů, takže má samozřejmě naši plnou podporu," dodává pro ParlamentníListy.cz další z modelek, místopředsedkyně MKD Zdeňka Tesaříková z Hodonína.

Čechy, Morava, Slovensko

Mladé lidovkyně při focení kalendáře použily dvanáct krojů. Bělobrádkův náchodský reprezentoval Čechy, posledním nafoceným byl pak slovenský karičský, typický svou rudou barvou. Kromě krojů hrají v lidoveckém kalendáři roli i další typické předměty spojené s tradicí a folklorem, mimo zmíněného trakaře například hrozen vína, sklenka čejkovického červeného či prázdná karafa na víno. Sama Lucie Kmentová pak na své fotce v kalendáři bude držet bibli jako připomenutí křesťanských hodnot KDU-ČSL.

Kmentová avizovala focení kalendáře své strany už před sjezdem, na kterém si lidovci volili vedení. Nápad pobouřil konzervativně laděné straníky a zejména některé mladé lidovce. Ti se obávali odvážnosti fotografií v krojích, starých přes sto let. Na Facebooku dokonce založili skupinu protestující proti focení kalendáře a natáčení předvolebního videa.

Čtěte také:
Kmentová natáčela provokativní video. A lidovci ji vystěhovali
Jsou mladé a podporují KDU-ČSL. Straně nabídly cudné fotografie

Cyrila ani Míšu nechceme, říká mladá lidovkyně a chystá kameru

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…